Robert Mugabe er død

Zimbabwes tidligere leder ble 95 år gammel.

MUGABE: Lokale medier skriver at den tidligere presidenten og diktatoren døde på et sykehus i Singapore. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Robert Mugabe døde etter en tids sykdom, bekrefter familien overfor BBC.

Lokale medier skriver at den tidligere presidenten og diktatoren døde på et sykehus i Singapore.

- Hvil i fred, Robert Mugabe, skriver Zimbabwes utdanningsminister Fadzayi Mahere på Twitter.

Mugabe ledet Zimbabwe siden selvstendigheten, først som statsminister, deretter som president fra 1987, men ble tvunget til å gå av i et militærkupp i 2017. Mugabe er beskyldt for å ha ødelagt landets økonomi, demokrati og domstol ved å sitte med makten for lenge.

RÅ LATTER: Zimbabwes president Robert Mugabe møtte søndag Vladimir Putin i Moskva. Når Mugabe spøker om sanksjonene de to har fått innført mot seg, ler de begge to. Video: Reuters Vis mer

15. november 2017 grep regjeringshæren makten i Zimbabwe og satte Mugabe i husarrest. Fire dager senere ble han og kona Grace kastet ut av regjeringspartiet ZANU-PF.

21. november 2017 kunngjorde han i et brev til nasjonalforsamlingen at han gikk av frivillig.

«Jeg, Robert Gabriel Mugabe, går i henhold til paragraf 96 i Zimbawes grunnlov, av med umiddelbar virkning. Jeg har trukket meg slik at maktskiftet skal foregå så smertefritt som mulig,» sto det i brevet.

Mugabe ble født ble født 21. februar 1924 nordvest for Harare i det som da var den britiske kolonien Sør-Rhodesia. Han var utdannet lærer, og hadde flere universitetsgrader.