Robert Mugabe har gått av

Mugabe går av etter fire tiår som som diktator og president i Zimbawe. Innen de neste 48 timene tar Emmerson Mnangagwa over makten.

DIREKTE: Det feires i gatene i Harare, Zimbabwe, etter at det ble klart at Robert Mugabe trekker seg som president. Video: CNN / AP. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den 93 år gamle dikatatoren og presidenten i Zimbawe, Robert Mugabe har, ifølge nyhetsbyrået Reuters, gått av. Han gikk av kun kort tid etter at parlamentet startet resignasjonen av ham som leder.

93-åringen holdt fast ved makten i over en uke, og nektet å gå av som president, etter at militære styrker tok over styret i landet og ba ham om å fratre fra rollen sin.

LETTET: Parlamentet i Zimbawe feirer etter å ha blitt fortalt om Mugabes avgang i dag. Foto: AFP Photo / Jekesai Njikizana / NTB Scanpix
LETTET: Parlamentet i Zimbawe feirer etter å ha blitt fortalt om Mugabes avgang i dag. Foto: AFP Photo / Jekesai Njikizana / NTB Scanpix Vis mer

Det var ikke før parlamentetet i Zimbawe debatterte en eventuell rettssak mot diktatoren at parlamentetsformannen skal ha avbrutt diskusjonen og lest opp Mugabes oppsigelsesbrev. I brevet ba han parlamentet om å fortelle folket om fratredenen hans.

«Jeg, Robert Gabriel Mugabe, går i henhold til paragraf 96 i Zimbawes grunnlov, av med umiddelbar virkning. Jeg har trukket meg slik at maktskiftet skal foregå så smertefritt som mulig,» stod det i brevet.

Ifølge Reuters er Lovemore Matuke, lederen for regjeringspartiet ZANU-PF, lettet over Mugabes fratreden.

- Jeg er glad for at presidenten har valgt å trekke seg frivillig. Dette kunne ha blitt veldig pinlig, sier han.

Full feiring

Nyhetsbyrået skriver at parlamentledelsen skal ha brutt ut i ellevill feiring da talsmann Jacob Muden annonserte Mugabes fratreden og startet avsettelsesprosedyrene.

Innbyggere skal også ha inntatt gatene og danset da beskjeden ble kjent. Flere holdt skilter av Zimbawes general, Constantino Chiwenga, og tidligere visepresidenten, Emmerson Mnangagwa (75), som denne måneden utløste Mugabes angang.

- Jeg er veldig fornøyd med det som har skjedd. Jeg har lidd mye under Mugabes styre, sier Maria Sabawu til Reuters før hun skal ha vist frem en hånd med kun fire fingre som hun sier at hun mistet i volden som etterfulgte av valgkampen mellom Mugabe og hans opposisjonelle leder, Morgan Tsvangirai i 2008.

Bakgrunnen til Mugabes plutselige fall, og gleden over avsettelsen hans, bunner i rivalisering mellom medlemmer av Zimbabwes styrende elite. Det er en pågående diskusjon om hvem som vil ta over etter ham.

KOLLEKTIV FEIRING: Innbyggerne danser i gatene, og bilhornene tuter. Folket feirer Mugabes avgang. Foto: Reuters / Mike Hutchings / NTB Scanpix
KOLLEKTIV FEIRING: Innbyggerne danser i gatene, og bilhornene tuter. Folket feirer Mugabes avgang. Foto: Reuters / Mike Hutchings / NTB Scanpix Vis mer

«Krokodillen» blir ny leder

Reuters skriver at militæret har ønsket og forventet at Mnangagwa, også kjent som «krokodillen», skal ta over makten etter Mugabe.

Mnangagwa ble avsatt av Mugabe i forrige uke, i det som var et antatt forsøk på å gjøre Mugabes kone Grace til presidentens etterfølger.

Nå melder NTB at Mnangagwa tar over som Zimbawes neste president innen de neste 48 timene.

Brå avgang

Mugabe nevnte ingenting om at han ville gå av som president da talte på nasjonal TV i går kveld.

Ifølge NTB sa han blant annet at militærets inngripen tidligere i uka ikke var rettet mot ham som president, eller i strid med Zimbawes grunnlov.

- Jeg opplever, som kommandør for forsvarsstyrkene i Zimbabwe, at operasjonen den siste uka er gjort ut ifra dype, ærlige og patriotiske bekymringer knyttet til velferden for vårt folk, sa Mugabe.

Han sa at han var godt klar over befolkningens bekymringer, og at han og hærsjefene sammen skulle «påbegynne prosesser som sørger for at landet kommer tilbake til en normal tilstand».

Mugabe sa også at han ville komme til å lede den kommende partikongressen til regjeringspartiet ZANU-PF. Det er det samme partiet som avsatte Mugabe som sin leder tidligere i går. Det var også den eneste indikasjonen han kom med vedrørende sin egen framtid.

- La oss alle bevege oss videre, sa Mugabe, som konkret droppet å nevne noe om fremtidsplanene sine.

Regjeringspartiet stilte i går et ultimatum om at Mugabe måtte trekke seg som president innen klokka 12 i dag. Dersom han ikke gikk med på dette, truet de med å stille ham for riksrett.

Eneste leder på 40 år

Mugabe, som har ledet landet siden 1980, har vært Zimbawes eneste leder siden geriljaakrigen som satte en stopper for den hvite styreformen landet tidligere hadde.

Misnøyen med Mugabe skal blant annet stamme fra 90-tallet, da det en gang velstående Zimbabwe kollapset økonomisk. Mugabe er siden beskyldt for å ha ødelagt landets økonomi, demokrati og domstol ved å sitte med makten for lenge.

I tillegg melder Reuters at han har brukt vold for å overvinne politiske motstandere.

I september skrev nyhetsbyrået om at Mnangagwa planla å ta over for Mugabe, og at han hadde militær støtte.

Theresa May, statsminister i den tidligere koloniale makten Storbritannia, sier til nyhetsbyrået at Mugabes oppsigelse «gir Zimbabwe muligheten til å skape en ny vei fri for undertrykkelsen som har preget landet under Mugabes styre» og at Storbritannia som «Zimbawes eldste venn», vil gjøre alt i sin makt for å støtte landet.

Dagbladet oppdaterer saken.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer