KJEMPER MOT UTBYGGING: Bonden Robert Worsley nekter å la eiendomsutviklere bygge ut tomta hans. Selv om de tilbyr over tre milliarder. Her står Worsley foran gården sin sammen med kona Jo og døtrene Anna (13) og Rebecca (9). Foto: Andrew Hasson
KJEMPER MOT UTBYGGING: Bonden Robert Worsley nekter å la eiendomsutviklere bygge ut tomta hans. Selv om de tilbyr over tre milliarder. Her står Worsley foran gården sin sammen med kona Jo og døtrene Anna (13) og Rebecca (9). Foto: Andrew HassonVis mer

Robert takker nei til 3,4 milliarder for eiendommen

Galskap, eller er han en helt?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det var ingen vanskelig avgjørelse for meg å avslå pengene, fordi jeg mener det er et dypt, moralsk hull i planene deres, sier Robert Worsley til Dagbladet.

I 15 år har han drevet en gård i West Sussex, sørøst i England. For litt over to år siden ble han kontaktet av et eiendomsselskap. De ønsket å kjøpe litt under 650 mål av tomta hans for 80 millioner pund (i underkant av en milliard norske kroner), for å bygge boliger.

Siden den gang har de vært i kontakt med ham flere ganger, for å overtale ham til å selge.

- Ville vært et svik Seinere dannet selskapet en allianse med et annet eiendomsselskap. Totalt vil de bygge 10 000 boliger, skoler og butikker, ifølge selskapets hjemmesider. Worsleys tomt på 2226 mål ville utgjort omtrent en sjuendedel av utbyggingsområdet.

Med samme pris per mål, ville han fått 275 millioner pund (ca. 3,4 milliarder norske kroner) for hele eiendommen. Dette er over hundre ganger tomtas egentlige verdi.

Men Worsley er fortsatt ikke interessert i å selge.

- Dette handler om prinsipper. Jeg ville ha vært en hykler om jeg hadde tatt imot pengene fra utviklerne. Det har bare blitt færre og færre åpne landbruksområder i England de siste åra, og jeg har vært sterk motstander av dette, sier Worsley på telefon fra England.

- Døtrene mine har vokst opp her, og mine foreldre, besteforeldre og oldeforeldre har vært bønder i dette området og andre landområder i flere hundre år. Å ta imot disse pengene, ville vært et svik mot alt jeg har kjært. Ikke minst ville det ødelagt for andre bønder, gårder og småbyer i nærheten.

Frykter konsekvensene Han understreker at han har regnet seg fram til tallet på 275 millioner pund, basert på tidligere tilbud.

- Men det er helt åpenbart at dette er den summen jeg kunne ha fått, sier Worsley, som er del av en stor, lokal motstand mot utbyggingsplanene, ifølge britiske aviser.

De frykter at det vil få svært negative konsekvenser for nærområdet med en utbygging i så stor skala. Blant annet vil det få den offentlige infrastrukturen til å knele, mener Worsley. Han hevder også andre landeiere i området har takket nei til store pengesummer.

- Vi er ikke redde for å kjempe mot dem, sier han.

Negative politikere Også lokale parlamentsmedlemmer for De konservative er svært negative til utbyggingsplanene.

- Dette møter ingen av myndighetenes regler for bærekraftig utbygging, sier parlamentsmedlem for Mid Sussex, Nicholas Soames, til Daily Mail.

Nick Herbert, parlamentsmedlem for Arundel and South Downs, sier til den britiske avisa at han ikke har truffet noen i nærområdet som er positive til utbyggingen.

- Jeg forstår at landeierne er blitt fortalt at de like gjerne kan gi opp og ta imot pengene med en gang, for det kommer til å skje uansett, sier han.

Worsley hevder at utbyggerne tok kontakt med eieren av en av de mindre gårdene i nærheten. Hun ønsket å selge gården sin, og ifølge Worsley, lovet de å kjøpe eiendommen hennes hvis hun overtalte ham til å selge sin.

- Ikke lokalt selvstyre Han er svært kritisk til hvordan det lokale selvstyret fungerer i England.

- I realiteten finnes det ikke lenger noe lokalt selvstyre her, selv om myndighetene hevder det motsatte. Jeg tror dette hovedsaklig skyldes at de har latt seg overtale av utbyggerlobbyen, sier han.

- Det kommer alltid til å være etterspørsel etter boliger sørøst i England, og hvis det er myndighetenes intensjon å urbanisere områdene helt ned mot havet i sør, burde de heller være åpne om det, og ikke si at vi kan fatte avgjørelser lokalt.

Bekrefter kontakt En talsperson for utbyggerselskapet bekrefter overfor Daily Mail at de er «i samtaler» med innbyggerne i området om utbygging, men sier at planleggingen fortsatt er på et tidlig stadium.

De påpeker at det er stor mangel på boliger i området, og mener det er mer bærekraftig å utvikle en ny by enn å bygge ut i og rundt eksisterende byer og landsbyer.

Worsleys motstand mot dette har også vært omtalt i britiske Sunday Times.

- Hva slags reaksjoner har du fått?

- Jeg har fått en kolossal mengde tilbakemeldinger på Facebook og Twitter, og de fleste har vært veldig oppmuntrende, sier han.