Robert tilbake i heroinhelvetet

Midt i fellesferien inndro Helsetilsynet lege Joe Siri Ekgrens rett til å forskrive beroligende og smertestillende legemidler som erstatning for heroin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg innskrenket tilsynet gyldigheten av reseptene hans, uten forvarsel. 73 heroinavhengige sto plutselig i fare for å miste livreddende medisiner.

Lange behandlingskøer

«Robert» er en av dem. I ukene som er gått siden han gikk tom for det Subutex-liknende preparatet Temgesic, har han skutt heroin - slik han har gjort mer eller mindre sammenhengende de siste 15 åra.

-  Når du har gått på heroin så lenge, handler det ikke om rusen, men om å ta stoff for i det hele tatt å fungere i hverdagen. Uten medisin er det ikke noe annet alternativ for meg enn å skyte heroinsprøyter, sier 31-åringen, som ønsker å være anonym av hensyn til barna sine.

Allmennlege Joe Siri Ekgren er rasende.

-  Helsetilsynet sender pasienter på gata, mens de selv sitter trygt og kjæler med sine paragrafer. Jeg jobber for at alle pasientene skal bli tatt opp i det offisielle systemet med legemiddelassistert rehabilitering (LAR). Men køene er lange, og vi allmennleger har ikke lov til å gi livreddende adekvat behandling i mellomtida, sier Ekgren.

Han er kommet i en vanskelig klemme mellom legeetikk og stivbeinte regler:

-  For heroinavhengige kan hver eneste injeksjon være den siste. Jeg kan ikke sitte og se på at mine pasienter dør i behandlingskø. Den legeetiske plikten til å redde liv går foran Helsetilsynets synsinger, sier Ekgren.

Robert tilbake i heroinhelvetet

Legen, som har sin praksis ved Majorstuaklinikken i Oslo, påpeker at heroinavhengighet er en sykdom med klare kriterier, og at også narkomane har fulle pasientrettigheter.

-  Felttog

-  Dette har ikke byråkratene tatt innover seg. I stedet driver de et felttog mot leger som skriver ut preparater til heroinavhengige, hevder Ekgren - en av et titall leger som Helsetilsynet nå har fratatt forskrivningsretten.

Da «Robert» gikk på Temgesic, brukte han 550 kroner i uka på et lovlig legemiddel. Nå bruker han 250- 1000 kroner daglig på et ulovlig narkotika.

-  Det betyr mye for meg å ta et lovlig stoff, som jeg kan hente på apoteket, og vise fram hvis politiet kommer på døra. Mitt eneste ønske er å komme tilbake til et normalt liv, sier 31-åringen.

Ekgren akter nå å gå rettens vei for at pasientene hans skal få den behandlingen de har krav på.