- Robert var en hedersmann

TRONDHEIM: - Jeg tenker ikke mye på døden. Vi skal jo den veien alle sammen, sa Robert Lund ved avslutningen av rettssaken mot J.L. Tiedemanns Tobaksfabrik. I går døde tobakkskrigeren. Om få dager faller dommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis jeg får med meg avgjørelsen i herredsretten, skal jeg være fornøyd, sa Robert Lund ved avslutningen av forhandlingene i Orkdal for to uker siden.

Nå er det for seint også for Den Norske Kreftforening, som utsatte utdelingen av en hederspris til Lund, for ikke å påvirke utfallet av rettssaken.

67 år gamle Robert Lund mistet bevisstheten natt til søndag og døde hjemme på Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag ved 13-tida i går.

- Robert var en hedersmann, sier Lunds prosessfullmektig, advokat Edmund Asbøll.

- Da tenker jeg særlig på at han brukte sine siste måneder til å kjempe for dette, selv om han visste at han ikke ville ha noen personlig fordel av det.

- Hold dere for guds skyld unna tobakken, var Robert Lunds siste hilsen, da rettssaken var over.

Under den siste uka i retten var han svak og utmattet.

Daglig tilbrakte han flere timer i bil, stadig på reise mellom Kyrksæterøra, Orkdal og Regionsykehuset i Trondheim, der han fikk strålebehandling.

Lund grep ofte til tobakkspakka han hadde i brystlomma, han tok seg god tid til å prate, og var vennlig og imøtekommende mot alle.

- Det går på intravenøst og flytende føde. Derfor blir jeg så slapp. Men det blir vel bedre når jeg er ferdig med strålebehandlingen, sa Lund etter det siste rettsmøtet.

Robert Lund døde av lungekreft med spredning til hjernen. Det er slått fast at tobakksrøyking er årsaken til sykdommen hans.

- Hvis Robert vinner saken og Tiedemann anker, blir familien trukket inn som part, enten de vil eller ikke. Hvis Robert taper, er det opp til familien om de vil anke saken, sier advokat Asbøll.

- Er familien like motivert som det Robert Lund var?

- Familien har sagt at de støtter ham og føler seg forpliktet til å føre saken videre. Men det vil også avhenge av økonomisk støtte. De må eventuelt søke om fri sakførsel på nytt, for det innvilges bare for én rett av gangen.

Robert Lund var lenge klar over at han selv ikke ville få oppleve det endelige utfallet av rettsprosessen.

- Nei, så lenge lever jeg ikke, slo han fast under rettssaken i Orkdal.

<B> DØD AV TOBAKK: </B> Det er tobakken som har ødelagt meg.