<strong>GISSEL:</strong> Robert Wanyonyi ble skutt og skadd under et ran, og måtte på sykehus. Nå slipper han ikke ut derfra, fordi han ikke har penger til å betale for seg. Foto: Desmond Tiro / Ap / Scanpix
GISSEL: Robert Wanyonyi ble skutt og skadd under et ran, og måtte på sykehus. Nå slipper han ikke ut derfra, fordi han ikke har penger til å betale for seg. Foto: Desmond Tiro / Ap / Scanpix Vis mer

Robert Wanyonyi er gissel på et sykehus i Nairobi

Ble skutt under et ran og lagt inn på sykehus. Nå slipper han ikke ut før han betaler for seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
<strong>EN MÅNED PÅ SYKEHUS:</strong> Karena Anny (30) holder babyen sin ved Masaidiano-helsesenteret i Kongo. Her har de vært i en måned, fordi de ikke kan betale regningen på 400 dollar. Foto: Jerome Delay / Ap / Scanpix
EN MÅNED PÅ SYKEHUS: Karena Anny (30) holder babyen sin ved Masaidiano-helsesenteret i Kongo. Her har de vært i en måned, fordi de ikke kan betale regningen på 400 dollar. Foto: Jerome Delay / Ap / Scanpix Vis mer

Robert Wanyonyi blir holdt som gissel på Kenyatta-sykehuset i Nairobi. Han er ferdigbehandlet, men kan ikke betale for seg. Nå er han stengt inne i fjerde etasje.

Stadig flere sykehus verden rundt holder pasienter som gisler.

Tvangsordninger

Wanyonyi har ingen mulighet til å betale regningen på fire millioner kenyanske shilling (rundt 320.000 kroner) for behandling av skudd- og sjokkskader etter et ran. Sykehusledelsen holder ham som gissel inntil noen i familien i det minste kan skrape sammen en del av beløpet.

Denne måten å inndrive penger på er overraskende utbredt rundt om i verden. Hvis du ikke betaler, slipper du ikke ut.

<strong>HOLDER GISLER:</strong> Et barn leker ved et helsesenteret i Lubumbashi, Kongo. Nyhetsbyrået Ap har funnet ut at det er relativt vanlig at sykehus og helsesentre i Kongo, India, Kina, Thailand og flere land holder pasienter som gisler fordi de ikke har råd til å betale for behandlingen de har fått. Foto: Jerome Delay / Ap / Scanpix
HOLDER GISLER: Et barn leker ved et helsesenteret i Lubumbashi, Kongo. Nyhetsbyrået Ap har funnet ut at det er relativt vanlig at sykehus og helsesentre i Kongo, India, Kina, Thailand og flere land holder pasienter som gisler fordi de ikke har råd til å betale for behandlingen de har fått. Foto: Jerome Delay / Ap / Scanpix Vis mer

Sykehusene bruker sinnrike tvangsordninger, som væpnede vakter, låste dører og lenker for å tvinge pasienter som er behandlet, til å gjøre opp for seg.

Lik på oppbevaring

Selv ikke ved dødsfall blir en person uten videre frigitt til familien. Kenyanske sykehus og likhus har flere hundre lik i forvaring. De blir ikke overlatt sine familier før regningen er gjort opp.

En omfattende undersøkelse som nyhetsbyrået AP har gjort, viser at det foregår sykehusfengsling i over 30 land. Undersøkelsen bygger på sykehusarkiver, pasientlister og samtaler med flere titalls leger, pleiere, helseforskere, pasienter og helsedirektører.

Forvaring blir praktisert i land som Filippinene, India, Kina, Thailand, Litauen, Bulgaria, Bolivia og Iran. Blant mer enn 20 sykehus som AP besøkte i Kongo, er det bare ett som ikke bruker denne måten å tvangsinndrive penger på.

- Jo mer vi leter, desto flere sykehus finner vi som driver på denne måten. Hundretusener av mennesker, kanskje millioner, er berørt av dette på verdensbasis, sier dr. Ashish Jha ved Harvard Global Health Institute.

Sov på gulvet

<strong>GISSEL:</strong> Ado Ntanga (23) holder sin treårige sønn, Adrielle Nyembwe på en poliklinikk i Lubumbashi, Kongo. De to har vært på sykehuset i en hel måned, da mora ikke har råd til å betale sykehusregningen på 850 dollar. Foto: Foto: Jerome Delay / Ap / Scanpix
GISSEL: Ado Ntanga (23) holder sin treårige sønn, Adrielle Nyembwe på en poliklinikk i Lubumbashi, Kongo. De to har vært på sykehuset i en hel måned, da mora ikke har råd til å betale sykehusregningen på 850 dollar. Foto: Foto: Jerome Delay / Ap / Scanpix Vis mer

Under flere besøk ved Kenyatta-sykehuset i Nairobi i august, et sykehus som er rangert som et av de beste i Afrika når det gjelder smittekontroll, oppdaget Aps reportere uniformerte, væpnede vakter som voktet over pasienter. Anholdte sov på laken rett på gulvet i avstengte rom. Vakter nektet en bekymret far å se sitt lille barn.

Kenyas helsedepartement avlyste flere intervjusamtaler med AP og avviste gjentatte forespørsler om en kommentar.

Internasjonale helseeksperter betegner sykehusfengsling som brudd på menneskerettighetene. Men FN, USA, internasjonale hjelpeorganisasjoner, donorer og veldedige organisasjoner holder tyst, samtidig som det pumpes milliarder av dollar inn i disse landene for å støtte vaklende helsevesen og hindre utbredelse av smittefare sykdommer.

- Mange vet om at dette skjer, men snur ryggen til. De synes det er mer påtrengende behov i det offentlige helsevesenet i de berørte landene. Derfor blir ikke slike saker gitt noen oppmerksomhet, sier helseekspert Sophie Harman ved Queen Mary-universitetet i London.

Vil avskrekke

Sykehus som driver denne virksomheten, erkjenner at det ikke er regningssvarende å holde tilbake pasienter. Men flere sier at det i noen tilfeller blir innbetalt deler av det skyldige beløpet, samtidig som innestengning virker avskrekkende.

Flere sykehus forsvarer virksomheten. Direktøren ved Kongos Katuba Reference Hospital avviser at dette har noen med menneskerettigheter å gjøre. Han mener at vanlig forretningsdrift tilsier at folk gjør opp for seg.

- Ingen kommer tilbake om en måned eller to og betaler, sier Leedy Nyembo-Mugalu.

Mor med nyfødt barn

Kenyanske menneskerettighetsforkjempere beklager sterkt at praksisen fortsetter, til tross for en viktig uttalelse i høyesterett i 2015. Den gangen ble tilbakeholdingen av to kvinner betegnet som «umenneskelig og nedverdigende».

Den ene kvinnen og hennes nyfødte barn ble holdt i et rom ved siden av et oversvømmet toalett i en hel måned. Den andre kvinnen ble lenket til sengen med håndjern etter et fluktforsøk.

Så sent om i forrige måned gjentok høyesterett at fengsling av pasienter ikke er en akseptabel måte å innkreve gjeld på. Men det gjenstår mye før høyesteretts kjennelser blir etterlevd.

<strong>HAR IKKE PENGER:</strong> Alice Kabuya (20) ser på en sykehusansatt (t.v) ved Masaidizi-helsesenteret i Lubumbashi i Kongo. Kabuya fødte en en liten babydatter på senteret, men får ikke slippe ut derfra før de har betalt de 150 dollar-ene som oppholdet kostet. Foto: Jerome Delay / Ap / Scanpix
HAR IKKE PENGER: Alice Kabuya (20) ser på en sykehusansatt (t.v) ved Masaidizi-helsesenteret i Lubumbashi i Kongo. Kabuya fødte en en liten babydatter på senteret, men får ikke slippe ut derfra før de har betalt de 150 dollar-ene som oppholdet kostet. Foto: Jerome Delay / Ap / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer