- Robertson ny generalsekretær for NATO

Den britiske forsvarsministeren George Robertson blir trolig godkjent som ny generalsekretær for NATO mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier en fremstående NATO-diplomat. Robertson ble lansert på et møte med NATO-landenes ambassadører i dag.

- Reaksjonen var entusiastisk og jeg tror dere kan vente dere hvit røyk mandag, sa diplomaten, og lånte et uttrykk fra valget på ny pave. Når kardinalene er blitt enige om en ny pave, lar de en hvit røyksøyle stige opp.

Statsminister Tony Blair skal ha lansert Robertson under toppmøtet i Sarajevo fredag. Ifølge Blair skal både president Bill Clinton, Frankrikes Jacques Chirac og Tysklands Gerhard Schröder, alle ha hilst forslaget velkommen.

Rett miks

- George har akkurat den rette blanding av forsvarsekspertise og diplomatiske ferdigheter, sa en talsmann for Blair.

- Han vil gjøre en utmerket jobb og vi vil kjøre hans kandidatur meget sterkt, sa talsmannen.

Robertson har vært medlem av parlamentet i 20 år. Han ble forsvarsminister da Tony Blair feide som en stormvind inn i parlamentet med det største flertall i manns minne.

Kosovo-krigen ble Robertsons ilddåp. Han ble en gjenganger på TV. Hver eneste dag sto han fram og orienterte britene om krigens gang, og utmerket seg med et språk der han ikke la fingrene imellom.

Bakgrunn

George Islay Macneill Robertson ble født 12. april 1946 på Islay, en rolig øy blant Hebridene som er best kjent for sin maltwhisky.

Han ble valgt til leder av det skotske arbeiderpartiet i en alder av 29 år, og et år senere kom han inn i parlamentet ved et suppleringsvalg for kretsen Hamilton.

Han ble kåret til årets parlamentariker i 1993 for å ha tvunget den konservative regjeringen til å holde folkeavstemning om Maastricht-traktaten.

Robertson er gift og har tre barn. Blant hobbiene er fotografering og golf.

(NTB)

TAR OVER ETTER SOLANA: Den britiske forsvarsministeren George Robertson blir sannsynligvis NATOs nye generalsekretær.