HJERTEROM OG HUSROM: Familien Greku-Gima fra Kosovo - foreldrene Ergyn og Miradije, og barna Elginije, Emine, Skender og Ismail - sto uten husvære da de fikk avslag på asylsøknaden i Sverige. Nå har norske Robin Johansen og hans svenske kjæreste  Ellinor Olofsson kjøpt dette huset til dem i Kaxås i Jämtland. Foto: Robin Johansen
HJERTEROM OG HUSROM: Familien Greku-Gima fra Kosovo - foreldrene Ergyn og Miradije, og barna Elginije, Emine, Skender og Ismail - sto uten husvære da de fikk avslag på asylsøknaden i Sverige. Nå har norske Robin Johansen og hans svenske kjæreste Ellinor Olofsson kjøpt dette huset til dem i Kaxås i Jämtland. Foto: Robin JohansenVis mer

Robin (27) kjøpte hus til familie som fikk asyl-avslag

Han og kjæresten Ellinor tok Sveriges tidligere statsminister Fredrik Reinfeldt på ordet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det så stygt ut for familien Greku-Gima fra Kosovo, da de fikk avslag på sin asylsøknad. Uten rett til opphold, mistet de også Migrationsverkets leilighet som de hadde bodd i.

Men nå har familiens venner, norske Robin Johansen og hans kjæreste Ellinor Olofsson, skaffet dem tak over hodet.

Tok Reinsfeld på ordet - Jeg og Ellinor har kjøpt et fullt møblert hus til familien Gima sentralt i Kaxås, som de nå bor i, sier Robin til avisa Länstidningen Östersund (LT).

Avisa skriver at Johansen og Olofsson dermed har tatt Sveriges tidligere statsminister Fredrik Reinfeldt på ordet. Før valget ba Reinsfeld svenskene «åpne sine hjerter» for flyktninger og utsatte rundt omkring i verden.

«Et par hundre tusen kroner», skal huset ha kostet.

Bodde hos MC-klubb Overfor Dagbladet forklarer Robin Johansen hva som fikk ham og kjæresten til å strekke seg så langt for å hjelpe.

- Jeg har lest meg opp på hva som venter dem hvis de blir sendt tilbake til Kosovo uten noen ting, og så har vi fått veldig sterke bånd til familien ved å være med på alle opp- og nedturer som de har hatt, som deres naboer, sier han.

Johansen forteller at det var motorsykkelklubben hvor han er med i Kaxås som hjalp familien den første tida etter at de mistet leiligheten.

- Vi flyttet dem først til motorsykkelklubben, og de bodde der i en måned, fram til på lørdag, forteller han.

FULLT MØBLERT: - Jeg og Ellinor har kjøpt et fullt møblert hus til familien Gima sentralt i Kaxås, som de nå bor i, sier Robin til Länstidningen Östersund. Foto: Privat
FULLT MØBLERT: - Jeg og Ellinor har kjøpt et fullt møblert hus til familien Gima sentralt i Kaxås, som de nå bor i, sier Robin til Länstidningen Östersund. Foto: Privat Vis mer

Johansen forteller at familien inntil videre bor i huset, uten å betale noe. Hvis de tvinges til å reise til Kosovo, vil huset vente på dem hvis de senere får oppholdstillatelse i Sverige.

Håper fortsatt Tidligere har en lokal næringsdrivende gitt familiefaren Ergyn jobbtilbud. Dermed mangler bare en oppholdstillatelse for at familien - foreldrene Ergyn og Miradije, og barna Elginije, Emine, Skender og Ismail - skal kunne bli boende i Kaxås, som ligger i Jämtland ikke langt fra Östersund.

Trolig må de likevel reise tilbake til Kosovo, fordi reglene sier at det må søkes derfra. Robin Johansen har likevel ikke helt gitt opp.

- Vi har tre uker på oss, sier Johansen til LT, og forteller at han og familiens hjelpere nå er på leting etter en advokat som er villig til å hjelpe dem uten å få betalt.

EN RØDMALT STUGA: Her er huset hvor familien Greku-Gima bor nå. Foto: Robin Johansen.
EN RØDMALT STUGA: Her er huset hvor familien Greku-Gima bor nå. Foto: Robin Johansen. Vis mer