Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Robin Hood-bande herjer Italia

Stormer kjøpesentre, stjeler og gir bort til forbipasserende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av og til er de maskerte, av og til ikke. «Hærer» på så mange som 200 aktivister spaserer ganske enkelt inn i store supermarkeder, fyller handlevognene med alle slags varer og går til kassen.

Her får de enten forhandlet fram en klekkelig rabatt, eller de bare går ut uten å betale så mye som en euro. Så gir de bort varene til forbipasserende.

Antiglobalisering

Aktivistene hevder de forsvarer de fattiges rettigheter til en rettferdig del av forbruksvarene. Ifølge engelske The Times tilhører banden en gruppe som kaller seg «Disobbedienti», som i 1999 fikk rykte som Italias mest aggressive antiglobalisering-organisasjon.

- Vi er en stor allianse for fattige, sier aktivistleder Luca Casarini til avisa.

- Målet vårt er å provosere og skape debatt.

Elleve ganger har de gjort det, og ingen vet når de slår til igjen.

Fikk tre par joggesko

I Milano i fjor gikk banden inn på et supermarked, spurte om ti prosent rabatt og fikk det. I Bologna fikk en gruppe presset seg gratis inn på kino. Sist gang, 6. november, spaserte rundt 200 mennesker inn i et supermarked i en forstad til Roma, skrek «Alt koster for mye!» og stakk fra butikken med mat, klær og datautstyr.

En kvinnelig forbipasserende skal ha blitt gitt tre par Nike-joggesko. Like etter dro aktivistene videre til Roma der de lettet en bokhandel for CD-er, videoer og DVD-er for rundt 30.000 euro. Noen av kundene applauderte. Politiet turte ikke å gripe inn av frykt for at det skulle bli bråk.

Slår hardt ned

For myndighetene er aksjonene som et pust fra 70-tallet, da venstresidens protestmarsjer ofte endte i handleturer av liknende art. Handleturer som av italienske myndigheter og politi kalles tyveri.

Nå har innenriksminister Giuseppe Pisanu gitt politiet ordre om å arrestere aktivistene på flekken.

- Grupper som står bak denne typen usiviliserte og ulovlige handlinger er kun ute etter å øke konfliktnivået med myndighetene, skal han ha sagt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media