«Robin Hood» har startet krig mot de litauiske kriminelle i Norge

Les den utrolige historien om den litauiske snekkerens enmannskrig.

BLE TRUET: - Da jeg publiserte den første kronikken fikk jeg 69 e-poster med trusler fra litauiske kriminelle, forteller litaueren i 30-åra. Han forteller at brevene inneholdt dødstrusler hvor han ble kalt for en «forræder» og hvor de lovte å ta livet av han hvis de fant ham. Han anmeldte aldri truslene. Foto: EIVIND SENNESET / DAGBLADET
BLE TRUET: - Da jeg publiserte den første kronikken fikk jeg 69 e-poster med trusler fra litauiske kriminelle, forteller litaueren i 30-åra. Han forteller at brevene inneholdt dødstrusler hvor han ble kalt for en «forræder» og hvor de lovte å ta livet av han hvis de fant ham. Han anmeldte aldri truslene. Foto: EIVIND SENNESET / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Litauere må tørre å snakke om de kriminelle litauerne. Hvis vi lar oss skremme til taushet og ikke tør å ta et oppgjør med bandittene - risikerer vi å trekke vår egen nasjon ned i søla, sier den litauiske snekkeren.

Mannen i 30-åra har startet det han selv kaller for «en krig mot litauiske banditter, kjeltringer og tyver».

- Truer Norge I fjor vakte det harme i Litauen da Kripos, i Dagbladet, varslet at «kriminelle litauere er i dag en av de gruppene som utgjør den største trusselen mot Norge».

Les også: «Slik styrer de litauiske bandene narkotikatrafikken, tyveriene og sexmarkedet»

Vakaro Zinios, en av de største avisene i Litauen, omtalte Dagbladets artikkel under følgende tittel «Purvas» (norsk oversettelse: «dritt» red.anm.) over hele forsida 19. juli 2012. De mente Dagbladet spredte dritt om den litauiske minoriteten i Norge.

Vil bekjempe banditter Men ikke alle reagerte på samme måten. Noen mente at det var på tide at litauere selv gjorde mer for å bekjempe de kriminelle.

To uker etter at Dagbladet publiserte artikkelen om de litauiske kriminelle, publiserte en litauer, Darius Petratis, to kronikker på Lrytas.lt.
Nettstedet er ett av Litauens største med over en million lesere i måneden, ifølge Wikipedia.

TIPSER POLITIET: Litaueren  forteller at han har mottatt nærmere tusen e-poster med tips om kriminelle litauere som stjeler, smugler, svindler, truer og
dreper.  Dagbladet har fått kopier av en rekke av e-postene, og flere av dem forteller om grov utnyttelse av sårbare mennesker og salg av smuglergods. Foto: EIVIND SENNESET/DAGBLADET
TIPSER POLITIET: Litaueren forteller at han har mottatt nærmere tusen e-poster med tips om kriminelle litauere som stjeler, smugler, svindler, truer og dreper. Dagbladet har fått kopier av en rekke av e-postene, og flere av dem forteller om grov utnyttelse av sårbare mennesker og salg av smuglergods. Foto: EIVIND SENNESET/DAGBLADET Vis mer

26. juli 2013 publiserte Petraitis «Kampen mot bandittene er igangsatt av litauere i Norge: Vil pågå til de er kastet i fengsel». En uke seinere publiserte han også artikkelen «Kampen mot kriminelle startet av litauere: Endringer er i vente».

- Da er du min fiende! I artikkelen skriver han blant annet at «Hvis du kom hit for å stjele og tjene raske penger - da er du min fiende!». Petraitis ba folk om å sende ham e-poster med informasjon om litauiske kriminelle, som han kan sende videre til norsk politi.

I artikkelen varsler han at han skal reise rundt i Norge i ferien sin for å samle inn informasjon om litauiske kriminelle. Artikkelen vakte enorm oppmerksomhet i Litauen og i det norske litauiske miljøet. Med til sammen nærmere tusen kommentarer, var artiklene blant de mest kommenterte på Lrytas.lt, ifølge en artikkel publisert på nettsiden.

Kalles for Robin Hood I artikkelen blir Petraitis kalt for «Robin Hood», og selv om et flertall støttet ham, fikk han også en rekke trusler.

For eksempel skrev en av litauerne at Petraitis skal «gråte og angre for hans gjerninger», og at han snart skal «være uten familie og slektninger».

Mange andre kalte ham for en «geit og en tyster», og én skrev «jeg forstår ikke hva du vil oppnå med å begynne denne krigen. Du vil bare skade deg selv og din familie». «Du er født som søppel (...) Du vil forbli søppel. Dø!», skrev en annen.

Får støtte Men flertallet støtter Petratitis kamp. «Skam for våre landsmenn som trekker nasjonen vår ned i søla», skriver en. Videre skriver flere at «vi støtter din kamp, Petraitis. Fjern de kriminelle som gir oss et dårlig navn i Norge!».

Dagbladet har i løpet av det siste året vært i kontakt med en rekke litauere som har fortalt om «Robin Hood». Etter hvert har litaueren blitt en legende i det litauiske miljøet i Norge. Noen mente at han hadde forlatt Norge etter å ha blitt truet av litauiske kriminelle. Andre mente at han ikke eksisterte. 

Bruker skjult identitet «Takk for din e-post. Jeg må være ærlig og innrømme at Darius Petraitis er en person som ikke eksisterer. Skjult bak dette pseudonymet kunne jeg starte min krig mot gangstere, banditter og tyver», skrev «Robin Hood» da Dagbladet endelig klarte å komme i kontakt med ham.

HER STARTET KAMPEN: 26. juli 2013 publiserte Petraitis «Kampen mot bandittene er igangsatt av litauere i Norge: Vil pågå til de er kastet i fengsel».
HER STARTET KAMPEN: 26. juli 2013 publiserte Petraitis «Kampen mot bandittene er igangsatt av litauere i Norge: Vil pågå til de er kastet i fengsel». Vis mer

For «Darius Petraitis» er en litauisk snekker i 30-åra. Av frykt for å bli truet og til og med drept, valgte han å starte sin enmannskrig under pseudonym.

- De fleste av oss er ikke kriminelle, vi er vanlige borgere som ønsker en framtid i Norge. Da må vi tørre å ta et oppgjør med de kriminelle, sier snekkeren.

Han forteller om mange trusler.

- Jeg ble truet - Da jeg publiserte den første kronikken fikk jeg 69 e-poster med trusler fra litauiske kriminelle, forteller litaueren.

Han forteller at brevene inneholdt dødstrusler hvor han ble kalt for en «forræder» og hvor de lovte å ta livet av han hvis de fant ham. Han anmeldte aldri truslene.

- Vil ikke la meg skremme Seinere fikk han høre at litauiske kriminelle hadde fortalt flere i det litauiske miljøet at de var villige til å betale penger for informasjon om «Robin Hood».

- De sa til meg at hvis jeg kunne gi dem informasjon om Darius ville de betale meg godt. De fortalte at flere hadde tapt store penger på ham, forteller snekkeren, som forteller at han var så redd etter dette møtet at han ble hjemme i leiligheten en hel uke.

VEKTE OPPSIKT: En uke seinere publiserte Petraitis også artikkelen «Kampen mot kriminelle startet av litauere: Endringer er i vente».
VEKTE OPPSIKT: En uke seinere publiserte Petraitis også artikkelen «Kampen mot kriminelle startet av litauere: Endringer er i vente». Vis mer

- Jeg klarte til og med ikke å jobbe, forteller han. Siden bestemte han seg for at han ikke skulle la seg skremme.

- Jeg har ingen familie. Hvis jeg ikke tør å gjøre noe - hvem skal da tørre? spør han.

Fått mange tips Mannen i 30-åra forteller at han har mottatt nærmere tusen e-poster med tips om kriminelle litauere som stjeler, smugler, svindler, truer og dreper. Dagbladet har fått kopier av en rekke av e-postene, og flere av dem forteller om grov utnyttelse av sårbare mennesker og salg av smuglergods.

Det er ikke mulig for Dagbladet å få bekreftet autentisiteten til e-postene, men det som er sikkert og visst er at historiene er godt kjent i det litauiske miljøet. Det er også dokumentert at «Darius Petraitis» er snekkeren, som Dagbladet har møtt. Det er også sikkert at litauiske kriminelle er et stort problem i Norge.

- Nordmenn er naive I 2012 skrev Dagbladet at politiet regner med at rundt 2000 litauiske kriminelle opererer i Norge, Sverige og Danmark. I en Kripos-rapport, som Dagbladet gjenga januar i år, knyttes litauiske kriminelle til innbrudd, biltyverier, vold, smugling og menneskehandel. Kripos skriver at «enkelte litauiske nettverk er villige til å utøve grov vold».

- Nordmenn er naive. De forstår ikke at det kommer mange litauere hit bare for å stjele og begå kriminalitet, sier snekkeren. Han mener litauere selv er de som blir hardest rammet av de litauiske bandittene.

- Nå må vi tørre å si at nok er nok, sier han.

SJOKKERTE: I fjor vakte det harme i Litauen da Kripos, i Dagbladet, varslet at «kriminelle litauere er i dag en av de gruppene som utgjør den største trusselen mot Norge».
SJOKKERTE: I fjor vakte det harme i Litauen da Kripos, i Dagbladet, varslet at «kriminelle litauere er i dag en av de gruppene som utgjør den største trusselen mot Norge». Vis mer
- DRITT: Vakaro Zinios, en av de største avisene i Litauen, omtalte Dagbladets artikkel under følgende tittel «Purvas» (norsk oversettelse: «dritt» red.anm.) over hele forsida 19. juli 2012. De mente Dagbladet spredte dritt om den litauiske minoriteten i Norge.
- DRITT: Vakaro Zinios, en av de største avisene i Litauen, omtalte Dagbladets artikkel under følgende tittel «Purvas» (norsk oversettelse: «dritt» red.anm.) over hele forsida 19. juli 2012. De mente Dagbladet spredte dritt om den litauiske minoriteten i Norge. Vis mer
- VI MÅ TØRRE Å TA KAMPEN:  - Litauere må tørre å snakke om de kriminelle litauerne. Hvis vi lar oss skremme til taushet og ikke tør å ta et oppgjør med bandittene - risikerer vi å trekke vår egen nasjon ned i søla, sier snekkeren. Foto: EIVIND SENNESET/DAGBLADET
- VI MÅ TØRRE Å TA KAMPEN: - Litauere må tørre å snakke om de kriminelle litauerne. Hvis vi lar oss skremme til taushet og ikke tør å ta et oppgjør med bandittene - risikerer vi å trekke vår egen nasjon ned i søla, sier snekkeren. Foto: EIVIND SENNESET/DAGBLADET Vis mer