Robinson-kjendis ble PST-spion

I rundt ti år brukte PST denne mannen som spion mot politiske miljøer i Norge og utlandet. Christian Høibø (32), tidligere Robinson-deltaker og Blitz-aktivist, står i kveld fram med sin historie i NRK Brennpunkt.

INFILTRERTE FOR PST: Christian Høibø (32) skaffet informasjon for Politiets etterretningstjeneste i rundt ti år. I kveldens Brennpunkt-dokumentar på NRK1 står han fram som infiltratør. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
INFILTRERTE FOR PST: Christian Høibø (32) skaffet informasjon for Politiets etterretningstjeneste i rundt ti år. I kveldens Brennpunkt-dokumentar på NRK1 står han fram som infiltratør. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Christian Alexander Cuellar Høibø (32) har i årevis vært en kjent politisk aktivist. Han har vært aktiv på norsk venstreside som demonstrant, husokkupant og internasjonal aksjonist. For venner og meningsfeller framsto han som aktiv globaliseringsmotstander og talsmann for de hardeste miljøene på norsk venstreside.

I virkeligheten har Høibø spionert på sine politiske meningsfeller for PST, det norske sikkerhetspolitiet.

Det bekrefter PST overfor Dagbladet.

- Han har vært en som har gitt oss opplysninger og som har vært viktig for oss. Ikke minst i forbindelse med store demonstrasjoner. Han har gitt oss god informasjon, sier Tore Risberget, operativ sjef i PST, til Dagbladet.

I de politiske miljøene Høibø var aktiv sprer nyheten seg raskt og slår ned som en bombe. Det får Dagbladet bekreftet fra flere kilder. Høibø har ofte gått under kallenavnet «Chris» i aktivistkretser.

Står fram i NRK-dokumentar PST har valgt å kommentere saken, fordi Høibø selv har valgt å stå fram på NRK i kveld. PST bekrefter overfor Dagbladet at de allerede har sett dokumentaren og kjenner innholdet.

Christian Høibø forteller i kveldens TV-dokumentar for første gang om rollen som PST-infiltratør og etterretningskilde.

- Jeg har aldri møtt andre som gjør det jeg gjør. Det ville være ganske dumt i utgangspunktet, sier Høibø i den timeslange dokumentaren på NRK Brennpunkt i kveld.

- VAR EKSTREM: Dette bildet tatt sommeren 2002 er fra en husokkupasjon i Tøyengata i Oslo. Et trettitalls norske, svenske, danske og tyske demonstranter mot Verdensbanken okkuperte huset, blant dem Christian Høibø (t.h.), ifølge andre tilstede. - Folk synes han var for ekstrem i holdningene. Han kom fra ingenting, men hadde masse sterke meninger, sier en tidligere boligaksjonist til Dagbladet. Foto: TRULS BREKKE/Dagbladet
- VAR EKSTREM: Dette bildet tatt sommeren 2002 er fra en husokkupasjon i Tøyengata i Oslo. Et trettitalls norske, svenske, danske og tyske demonstranter mot Verdensbanken okkuperte huset, blant dem Christian Høibø (t.h.), ifølge andre tilstede. - Folk synes han var for ekstrem i holdningene. Han kom fra ingenting, men hadde masse sterke meninger, sier en tidligere boligaksjonist til Dagbladet. Foto: TRULS BREKKE/Dagbladet Vis mer

Han var aktiv informant i perioden 2003 til 2011. Det bekreftet PST overfor Dagbladet i går ettermiddag.

Høibø beskriver hvordan han kom over informasjon om voldelige planer under Verdensbankens toppmøte i Oslo i 2002. Han fortalte om dette til PST og ble deretter vervet til å bli infiltratør.

- Det blir egentlig starten på de neste ti årene, der jeg lar meg verve av PST som infiltratør, sier Høibø i dokumentaren.

Rekruttert Han forteller også om selve rekrutteringen til å bli PST-informant.

- De gutta som rekrutterer deg. De lyver aldri men de er jo flinke til å fortelle om oppturene da. De gode sidene ved det. Romantiserer det litt om du vil, sier Høibø.

Brennpunkt har jobbet med dokumentaren i store deler av 2012 og i år.

- Vår kommentar til dokumentaren er vi mener den gir et unikt innblikk i noen av PSTs metoder, sier prosjektleder og redaktør Odd Isungset til Dagbladet.

Christian Høibø:

Christian Alexander Cuellar Høibø (32) er oppvokst i Bø i Telemark. Han flyttet til Oslo tidlig på 2000-tallet. Høibø  deltok som husokkupant i 2002 og ble vervet  til PST kort tid etterpå. Høibø har de siste årene hatt flere små styreverv. Han har i mange år vært et kjent fjes i Vålerenga fotballklubb, VIF.

Høibø har opplyst at han ikke ønsker å uttale seg til andre medier før Brennpunkt-dokumentaren er sendt. Det har ikke lykkes Dagbladet å få en kommentar fra ham.

Fra Robinson-øya til PST Samme år som Christian Høibø ble rekruttert til PST, deltok den da 22 år gamle mannen i reality-serien Robinson på TV3.

Høibø ble rikskjendis over natta og intervjuet i flere av landets største medier, deriblant Dagbladet.

Etter den korte TV-karrieren var han tilbake som PST-informant ved flere store arrangementer.

- Han har gitt informasjon som har vært viktig for å vite hva vi stod overfor, spesielt i forbindelse med store demonstrasjoner. Slik har vi kunnet formidle dette og disponert politiressursene riktig, sier Tore Risberget i PST til Dagbladet.

Som andre informanter for de hemmelige tjenestene har også Høibø hatt en kildefører han leverte informasjon til.

Spionerte under klimatoppmøte PST bekrefter at Høibø blant annet ga politiet informasjon i forbindelse med de store demonstrasjonene under klimamøtet i København i 2009.

BEKREFTER: Operativ sjef ved Politiets sikkerhetstjeneste (PST),Tore Risberget, bekreftet i går ettermiddag overfor Dagbladet at Christian Høibø (32) var aktiv på oppdrag fra PST ved flere anledninger over de siste ti årene. Foto:Morten Holm / SCANPIX
BEKREFTER: Operativ sjef ved Politiets sikkerhetstjeneste (PST),Tore Risberget, bekreftet i går ettermiddag overfor Dagbladet at Christian Høibø (32) var aktiv på oppdrag fra PST ved flere anledninger over de siste ti årene. Foto:Morten Holm / SCANPIX Vis mer

Aktivister fra det løst sammensatte nettverket «Climate Justice Action» hadde i mange uker kunngjort på nettet at de skulle storme konferansesenteret Bella Center, der delegater og statsledere fra hele verden deltok i klimaforhandlinger.

Målet var å stoppe hele toppmøtet og opprette en egen forsamling inne på FNs område.

«Vi vil trenge gjennom alle fysiske hindre som står i vår vei, inkludert politisperringer og gjerder», het det  i instruksen til aktivistene. København sentrum og området utenfor toppmøtet ekploderte i perioder i slagsmål mellom aksjonister og dansk politi.

Høibø leverte viktig etterretning til PST i anledning toppmøtet.

- Han har vært en positiv kilde for oss i forbindelse med voldelige demonstrasjoner og større hendelser, også ute i Europa, sier Risberget.

- DREV ETTERETNING FOR PST: PST opplyser til Dagbladet at Høibø blant annet drev etteretningsinnhenting for de hemmelige tjenstene under klimatoppmøtet COP15. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
- DREV ETTERETNING FOR PST: PST opplyser til Dagbladet at Høibø blant annet drev etteretningsinnhenting for de hemmelige tjenstene under klimatoppmøtet COP15. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Det var mange harde sammenstøt mellom aksjonister og politiet under toppmøtet. PST har ved enkelte anledninger også bedt ham finne konkrete opplysninger.

- Han har hatt en evne til å finne god og nyttig informasjon, men er samtidig en person som agerer mye på egenhånd, sier Risberget til Dagbladet.

Kjent ansikt i Blitz På 2000-tallet var Høibø en kjent figur i Blitz-miljøet.

I 2003 uttalte han seg til NRK om Blitz sine aksjoner under et poltisk toppmøte. En buss med 70 Blitzere reiste til Molde for å demonstrere mot et politisk møte mellom daværende statsminister Kjell Magne Bondevik og Israels statsminister Ariel Sharon.

Høibø lovet bråk dersom Blitzerne skulle blir stanset av politiet og ikke fikk komme inn i Molde by. Deretter uttalte han følgende om aksjonsplanene:

- Vi blir ikke så veldig lei oss dersom vi klarer å forhindre at han får et hyggelig opphold i byen, sa Høibø til NRK.

Husokkupant Dagbladet vet at Høibø var tilstede i miljøer ytterst på venstresida allerede i i 2002, da Verdensbanken avholdt et stort møte i Oslo. I årene før ble liknende internasjonale toppmøter møtt med vold fra demonstranter og endte i kaos.

SEND TIPS TIL DAGBLADET

Send oss dine tips om denne saken på eff@dagbladet.no, 2400@db.no eller bruk det anonyme tipsskjemaet under.

Politiet jaktet på personer i Blitz-miljøet for å holde kontroll på dem og fryktet opptøyer. Under toppmøtet okkuperte  rundt 30 Verdensbanken-motstandere fra Sverige, Danmark, Tyskland og Norge et hus på Grønland i Oslo.

En av aksjonistene som planla og var tilstede under husokkupasjonen bekrefter overfor Dagbladet at Høibø dukket opp en stund etter at okkupasjonen var i gang og deltok i flere dager.

- Han dukket opp fra intet etter at vi hadde tatt oss inn i huset i Tøyengata. Han forsøkte å innta en lederrolle, men ble avvist fordi folk synes han var for ekstrem i holdningene. Han kom fra ingenting, men hadde masse sterke meninger, sier den tidligere boligaksjonisten til Dagbladet.

Vedkommende ønsker ikke navnet sitt på trykk.

- På hvilken måte var han for ekstrem?

SOM SETT PÅ TV: Slik presenterte TV3 Christian Høibø (oftest kalt Chris i programmet) under Robinsonekspedisjonen i 2003: Foto: TV3
SOM SETT PÅ TV: Slik presenterte TV3 Christian Høibø (oftest kalt Chris i programmet) under Robinsonekspedisjonen i 2003: Foto: TV3 Vis mer

- Han virket påtatt engasjert, det var voldsomt og han hadde ikke helt bakkekontakt. Litt sånn revolusjonær avantgarde, men uten egen erfaring å vise til. Folk ble skeptiske. Jeg opplevde at han hadde noen andre motiver enn det politiske, sier den tidligere husokkupanten.

Dagbladet var tilstede under okkupasjonen og tok bilder. Okkupanten kjenner igjen Høibø på bildet i denne saken.

Et år senere så den tidligere husokkupanten et kjent fjes på tv. Mannen fra Tøyengata dukket opp på reality-tv.

- Jeg kjente ham igjen på Robinson på TV3. Det var mange som flira da, det var jo noe litt annet enn husokkupasjon og Blitz, sier han.

G8-toppmøte Christian Høibø deltok senere på store demonstrasjoner mot G8-toppmøtet i Tyskland i 2007, med representanter fra verdens rikeste industrinasjoner. Aksjonister fra hele Europa deltok i protestene.

Han fremstod som godt informert om demonstrantenes strategier og planer og deltok blant annet i en blokkade av en vei inn til kongressenteret der toppmøtet foregikk, i et intervju med VG.

Frilansfotograf Under Stortingsvalget i 2009 var Høibø tilstede og fotograferte da politikeren Øyvind Heian ble skadet av en flaske som ble kastet mot ham under en skoledebatt. Heian stilte den gang til valg for Norgespatriotene.

DELTOK I AKSJONER: Christian Høibø deltok i 2007 på store demonstrasjoner mot G8-toppmøtet i Tyskland i 2007, med representanter fra verdens rikeste industrinasjoner. Her deltok han blant annet i blokkaden av en vei inn til et kongressenter. På bildet demonstrerer folk fredelig i Rostock. Foto: Thomas Haentzschel/AP/SCANPIX
DELTOK I AKSJONER: Christian Høibø deltok i 2007 på store demonstrasjoner mot G8-toppmøtet i Tyskland i 2007, med representanter fra verdens rikeste industrinasjoner. Her deltok han blant annet i blokkaden av en vei inn til et kongressenter. På bildet demonstrerer folk fredelig i Rostock. Foto: Thomas Haentzschel/AP/SCANPIX Vis mer

Mannen har flere ganger vært i kontakt med medier for å selge bilder fra hendelser, deriblant Dagbladet.

NRK Brennpunkt sendes i kveld på NRK1 klokka 21:30.

FANT NYTTIG INFORMASJON: PST opplyser til Dagbladet at Høibø blant annet drev etteretningsinnhenting for de hemmelige tjenstene under klimatoppmøtet COP15. Her får en mann hjelp etter å ha blitt utsatt for pepperspray fra politiet. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
FANT NYTTIG INFORMASJON: PST opplyser til Dagbladet at Høibø blant annet drev etteretningsinnhenting for de hemmelige tjenstene under klimatoppmøtet COP15. Her får en mann hjelp etter å ha blitt utsatt for pepperspray fra politiet. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer