«Robocop» (48) må roe ned

Politimannen Diederik Coetzee arresterer så mange at sjefene sier stopp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dette er alle engelske skurkers skrekk. Politikonstabel Diederik Coetzee (48) er britenes mest effektive politimann - faktisk så effektiv at sjefene sier stopp.


Etter å ha arrestert 309 kjeltringer ved inngangen av november håper supersnuten å ende på 380 fakkede skurker når nyttårsrakettene tennes. Men nå er han bedt om å ta det litt med ro fordi han rett og slett er for god. Bandittene er blitt så redde for ham at det er blitt et problem i lokalsamfunnet.

For ordens skyld kan vi nevne at gjennomsnittskonstabelen i Storbritannia arresterer 9,5 kriminelle i året.

Tøffing

Coetzee kommer opprinnelig fra Sør-Afrika, men begynte som konstabel i Nottingham for fem år siden etter 24 år som politimann og hundefører i Johannesburg i hjemlandet.

Mens han i Sør-Afrika daglig ble beskutt på jobb, har han i England byttet ut den skuddsikre vesten og sine to våpen med mountainbike og solide håndjern.

- Her er det helt motsatt av Sør-Afrika. Det er deilig å våkne opp og gå til jobben. Tenk - jeg har en tråsykkel og en batong - en politimanns paradis, sier Coetzee til South Africa Times.

«Robocop»

FOR EFFEKTIV:  Diederik  Coetzee tror han fakker 380 skurker i år. Snittet  er 9,5 i året. Foto: SCANPIX/EPA
FOR EFFEKTIV: Diederik Coetzee tror han fakker 380 skurker i år. Snittet er 9,5 i året. Foto: SCANPIX/EPA Vis mer

Ironisk nok, for de som kjenner legenden om Robin Hood, er det Sherwood som skaper problemer for supersnuten i Nottingham.

Rusbehandlingssenteret Sherwood Street day center og YMCA-hospitset like ved har klaget på den overivrige politimannen. De mener han skremmer de narkomane og småkriminelle fra å benytte seg av behandlingstilbudene fordi de vet de blir arrestert hvis de nærmer seg området.

- Alle har stor respekt for konstabel Coetzee, men det blir litt meningsløst når han skremmer vekk de menneskene vi ønsker å hjelpe vekk fra gata, sier en fra rusbehandlingssenteret til Times Online.

Coetzee går nå under navnet «Robocop» i lokalmiljøet fordi han aldri trettes i jakten på skurkene. Som gammel idrettsmann har han ikke store problemer med å løpe eller sykle etter skurkene.

- Jeg kjenner snart alle de kriminelle her, og de kjenner meg. De gidder ikke en gang å løpe når de ser meg, for de vet jeg vil ta dem igjen, sier 48-åringen.

- Ta det med ro

Men områdesjef Samantha Wilson har nå gitt politimannen beskjed om å ta det roligere, og la være å arrestere flere av byens løse fugler. Politiledelsen mener nemlig at rusbehandlingssenteret er en minst like viktig del av kriminalitetsbekjempelsen i området. Derfor vil de unngå at konstabelen blir et hinder for at narkomane og småkriminelle søker hjelp til å komme vekk fra denne livsstilen.

- Konstabel Coetzee er en entusiastisk, pågående, og proaktiv politimann. Nylig har hans arbeid, inkludert det å arrestere folk som ikke har møtt til avtalt tid i retten, ført til bekymring i ledelsen på Sherwood Street day center for at det hindrer sårbare mennesker i samfunnet i å søke hjelp, sier politimannens sjef, sjefsinspektør John Eyre, til Times.

Latterlig

Politiledelsen holdning møter ikke overraskende reaksjoner blant Coetzees kolleger. En kollega sier det på denne måten;

- Det er latterlig. Offisielt er han den beste politimannen i Storbritannia, men han får ikke lov til å arrestere folk i et område der narkopushere og innbruddstyver henger rundt. Han er rett og slett blitt for flink i jobben.

Om målet på 380 arrestasjoner kan nås nå som han har fått arrestforbud, er foreløpig uklart.

I utgangspunktet får han nemlig fortsatt lov til å arrestere skurker, bare de ikke oppholder seg i det området han de siste årene har ryddet opp i.