Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Robocop» (48) må roe ned

Politimannen Diederik Coetzee arresterer så mange at sjefene sier stopp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dette er alle engelske skurkers skrekk. Politikonstabel Diederik Coetzee (48) er britenes mest effektive politimann - faktisk så effektiv at sjefene sier stopp.


Etter å ha arrestert 309 kjeltringer ved inngangen av november håper supersnuten å ende på 380 fakkede skurker når nyttårsrakettene tennes. Men nå er han bedt om å ta det litt med ro fordi han rett og slett er for god. Bandittene er blitt så redde for ham at det er blitt et problem i lokalsamfunnet.

For ordens skyld kan vi nevne at gjennomsnittskonstabelen i Storbritannia arresterer 9,5 kriminelle i året.

Tøffing

Coetzee kommer opprinnelig fra Sør-Afrika, men begynte som konstabel i Nottingham for fem år siden etter 24 år som politimann og hundefører i Johannesburg i hjemlandet.

Mens han i Sør-Afrika daglig ble beskutt på jobb, har han i England byttet ut den skuddsikre vesten og sine to våpen med mountainbike og solide håndjern.

- Her er det helt motsatt av Sør-Afrika. Det er deilig å våkne opp og gå til jobben. Tenk - jeg har en tråsykkel og en batong - en politimanns paradis, sier Coetzee til South Africa Times.

«Robocop»

FOR EFFEKTIV:  Diederik  Coetzee tror han fakker 380 skurker i år. Snittet  er 9,5 i året. Foto: SCANPIX/EPA
FOR EFFEKTIV: Diederik Coetzee tror han fakker 380 skurker i år. Snittet er 9,5 i året. Foto: SCANPIX/EPA Vis mer

Ironisk nok, for de som kjenner legenden om Robin Hood, er det Sherwood som skaper problemer for supersnuten i Nottingham.

Rusbehandlingssenteret Sherwood Street day center og YMCA-hospitset like ved har klaget på den overivrige politimannen. De mener han skremmer de narkomane og småkriminelle fra å benytte seg av behandlingstilbudene fordi de vet de blir arrestert hvis de nærmer seg området.

- Alle har stor respekt for konstabel Coetzee, men det blir litt meningsløst når han skremmer vekk de menneskene vi ønsker å hjelpe vekk fra gata, sier en fra rusbehandlingssenteret til Times Online.

Coetzee går nå under navnet «Robocop» i lokalmiljøet fordi han aldri trettes i jakten på skurkene. Som gammel idrettsmann har han ikke store problemer med å løpe eller sykle etter skurkene.

- Jeg kjenner snart alle de kriminelle her, og de kjenner meg. De gidder ikke en gang å løpe når de ser meg, for de vet jeg vil ta dem igjen, sier 48-åringen.

- Ta det med ro

Men områdesjef Samantha Wilson har nå gitt politimannen beskjed om å ta det roligere, og la være å arrestere flere av byens løse fugler. Politiledelsen mener nemlig at rusbehandlingssenteret er en minst like viktig del av kriminalitetsbekjempelsen i området. Derfor vil de unngå at konstabelen blir et hinder for at narkomane og småkriminelle søker hjelp til å komme vekk fra denne livsstilen.

- Konstabel Coetzee er en entusiastisk, pågående, og proaktiv politimann. Nylig har hans arbeid, inkludert det å arrestere folk som ikke har møtt til avtalt tid i retten, ført til bekymring i ledelsen på Sherwood Street day center for at det hindrer sårbare mennesker i samfunnet i å søke hjelp, sier politimannens sjef, sjefsinspektør John Eyre, til Times.

Latterlig

Politiledelsen holdning møter ikke overraskende reaksjoner blant Coetzees kolleger. En kollega sier det på denne måten;

- Det er latterlig. Offisielt er han den beste politimannen i Storbritannia, men han får ikke lov til å arrestere folk i et område der narkopushere og innbruddstyver henger rundt. Han er rett og slett blitt for flink i jobben.

Om målet på 380 arrestasjoner kan nås nå som han har fått arrestforbud, er foreløpig uklart.

I utgangspunktet får han nemlig fortsatt lov til å arrestere skurker, bare de ikke oppholder seg i det området han de siste årene har ryddet opp i.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!