Coronaviruset

«Robot» sendte første advarsel om viruset

En AI-basert algoritme oppdaget skrekkviruset i Wuhan før «alle» andre ved å analysere nyhetsartikler. Grunnleggeren mener teknologien kan forhindre store utbrudd.

INFISERT CELLE: Forskere ved universitetet i Hongkong har frigitt bilde av en celle som er infisert av coronaviruset. Foto: Universitet i Hongkong Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

9. januar i år gikk Verdens helseorganisasjon (WHO) ut og orienterte det influensaliknende viruset som var oppdaget i Wuhan i Kina. Men noen visste om utbruddet før det: Hele ti dager tidligere hadde et dataprogram utviklet i Canada gitt beskjed til sine kunder om virusutbruddet, skriver Wired.

- Dette er et godt eksempel på å bruke teknologi til samfunnets beste, sier Torgeir Waterhouse, rådgiver innen IKT og digitalisering, til Dagbladet.

Kunstig intelligens

Når et virusutbrudd oppstår, kan det i starten være vanskelig for helsepersonell og myndighetene å samle informasjon og se sammenhenger raskt nok til å koordinere en rask respons.

Dataprogrammet med slagordet «sprer kunnskap raskere enn smittsomme sykdommer», benytter algoritmer som analyserer nyheter, nettverk for dyre- og plantesykdommer, samt offisielle uttalelser, for å oppdage utbrudd og advare om smitte i spesifikke områder.

STARTET HER: Coronaviruset skal ha startet sin smitteferd på dette sjømat-markedet i millionbyen Wuhan. Her holder en sikkerhetsvakt utkikk utenfor det nå avstengte markedet. Foto: Hector RETAMAL / AFP / NTB scanpix
STARTET HER: Coronaviruset skal ha startet sin smitteferd på dette sjømat-markedet i millionbyen Wuhan. Her holder en sikkerhetsvakt utkikk utenfor det nå avstengte markedet. Foto: Hector RETAMAL / AFP / NTB scanpix Vis mer

- Vi kan oppdage nyheter om mulige utbrudd, eller få en indikasjon om at noe uvanlig pågår, gjennom forum og blogger, sier Kamran Khan, administrerende direktør og grunnlegger av BlueDot.

- Kan forhindre et utbrudd

Programmet analyserer rundt 100.000 artikler på 65 forskjellige språk hver eneste dag. Algoritmen har også et ess i ermet, nemlig tilgang til flybillett-systemet globalt. Dette gir programmet muligheten til å kunne forutse hvor smittede personer er på vei, og hvor sykdommen potensielt kan spre seg videre.

For eksempel forutså BlueDot at coronaviruset ville spre seg fra Wuhan til Bangkok, Seoul, Taipei og Tokyo i dagene etter at utbruddet ble kjent.

Kinesiske myndigheter har blitt møtt med kritikk for sin tidlige håndtering av utbruddet, der de første tilfellene, påvist allerede i desember, ble dysset ned. Beskjeden til folket var at alt var under kontroll.

- Den offisielle informasjonen kommer ikke alltid i tide. Forskjellen på ett smittetilfelle hos en turist og et utbrudd avhenger av om helsepersonellet i kontakt med pasienten klarer å gjenkjenne at det er snakk om en spesifikk sykdom, sier Khan til teknologiavisa Recode.

- Det kan være forskjellen på å forhindre et utbrudd og at det faktisk skjer, legger han til.

Med andre ord kan ny kunstig intelligens-teknologi faktisk hjelpe oss med å overleve den neste pandemien, skriver Recode.

Internasjonal krise

Viruset var torsdag påvist i alle Kinas regioner, og det er nå flere kinesere smittet av coronaviruset enn det var antall smittede i landet under sars-utbruddet i 2002 og 2003.

Viruset sprer seg til stadighet videre utover Kinas grenser, og er nå påvist i en rekke land.

I går erklærte WHO utbruddet av Wuhan-viruset for en global folkehelsekrise.

- Alle må handle sammen for å begrense ytterligere smitte, sa WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus.

- Vi er alle i dette sammen, og vi kan alle stoppe dette sammen, la han til.

HOST: Coronaviruset er på «alles» lepper for tida, og frykten for smitte er stor. Video: Newsflare. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Fikk ideen etter sars-epidemien

BlueDot-grunnlegger Kahn jobbet på en sykehus i Toronto i Canada som spesialist på smittsomme sykdommer, under sarsvirusets herjinger i 2003.

Viruset spredte seg fra Kina til Hongkong og videre til Toronto. Globalt tok viruset livet av 349 mennesker - 44 av dem i Toronto.

- Jeg så hvordan viruset tok over byen og satte sykehuset i kne. Det var en enorm påkjenning både fysisk og psykisk og jeg tenke «la oss ikke gjøre dette igjen».

I 2014 lanserte han derfor BlueDot, som i dag har 40 ansatte, bestående av både leger og programmerere. Når innhentingen av datamateriale er ferdig overtas analysen av mennesker. Epidemiologer avgjør om programmets konklusjoner gir mening og, om de gjør det, sendes en rapport til myndigheter, bedrifter og klienter fra den offentlige helsetjenesten.

I 2016 ble et liknende program, utviklet av Google, brukt til å spore og forutse spredningen av feberviruset Zika, som ved infeksjon hos gravide kan føre til alvorlige skader på fosteret, skriver Reuters.

- Til samfunnets beste

IKT-kjenner Waterhouse følger utviklingen av AI-programmer nøye, og mener de vil bli tatt mer i bruk i framtida. Men det er rom for forbedring.

- De treffer ikke nødvendigvis alltid. Det er en læringsprosess, og man må bruke tid på å forbedre programmene, sier han til Dagbladet.

ENTUSIASTISK: IKT-kjenner Torgeir Waterhouse har stor tro på AI-teknologi brukt til samfunnets beste. Foto: IKT-Norge
ENTUSIASTISK: IKT-kjenner Torgeir Waterhouse har stor tro på AI-teknologi brukt til samfunnets beste. Foto: IKT-Norge Vis mer

Waterhouse er ikke i tvil om hva som må være grunnpremisset for at det skal skje.

- Eksempelet med coronaviruset viser hvor viktig det er at data er tilgjengelige for analyse. Dernest må det fokuseres på å bruke et felles begrepsapparat, slik at all relevant informasjon kan fanges opp av AI-en, sier han.

IKT-rådgiveren forteller at det jobbes med AI også i Norge.

- Et eksempel er Kreftregisteret, som vel å merke er mer langsiktig, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer