Coronaviruset

«Robot» sendte første advarsel om viruset

En AI-basert algoritme oppdaget skrekkviruset i Wuhan før «alle» andre ved å analysere nyhetsartikler. Grunnleggeren mener teknologien kan forhindre store utbrudd.

INFISERT CELLE: Forskere ved universitetet i Hongkong har frigitt bilde av en celle som er infisert av coronaviruset. Foto: Universitet i Hongkong Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

9. januar i år gikk Verdens helseorganisasjon (WHO) ut og orienterte det influensaliknende viruset som var oppdaget i Wuhan i Kina. Men noen visste om utbruddet før det: Hele ti dager tidligere hadde et dataprogram utviklet i Canada gitt beskjed til sine kunder om virusutbruddet, skriver Wired.

- Dette er et godt eksempel på å bruke teknologi til samfunnets beste, sier Torgeir Waterhouse, rådgiver innen IKT og digitalisering, til Dagbladet.

Kunstig intelligens

Når et virusutbrudd oppstår, kan det i starten være vanskelig for helsepersonell og myndighetene å samle informasjon og se sammenhenger raskt nok til å koordinere en rask respons.

Dataprogrammet med slagordet «sprer kunnskap raskere enn smittsomme sykdommer», benytter algoritmer som analyserer nyheter, nettverk for dyre- og plantesykdommer, samt offisielle uttalelser, for å oppdage utbrudd og advare om smitte i spesifikke områder.

- Vi kan oppdage nyheter om mulige utbrudd, eller få en indikasjon om at noe uvanlig pågår, gjennom forum og blogger, sier Kamran Khan, administrerende direktør og grunnlegger av BlueDot.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer