Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Roboter har gjort målinger i reaktorbygg

Fremdeles for høye verdier for mennesker.

INSPISERER: Det er en Packbot som åpner en dør i et av reaktorbyggene. Målingene som ble gjort søndag viser for høye verdier for at mennesker kan ta seg inn. Foto: Scanpix/AP Photo/Tokyo Electric Power Co.
INSPISERER: Det er en Packbot som åpner en dør i et av reaktorbyggene. Målingene som ble gjort søndag viser for høye verdier for at mennesker kan ta seg inn. Foto: Scanpix/AP Photo/Tokyo Electric Power Co. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går gikk to roboter inn i reaktorbygningene ved Fukusjima Dai-ichi. Det har ikke vært mennesker der inne siden de første dagene etter at kjølesystemet for reaktorene ble ødelagt av jordskjelvet og tunamien.

Målingene viser at byggene fremdeles har for mye radioaktivitet for at arbeidere kan gå inn, skriver nyhetsbyrået AP.

Robotene er av typen Packbot, og ankom Japan i slutten av mars. De er utstyrt med en arm som kan løfte opp til ca 13,6 kilo, og kan flytte potensielt farlige materialer. De kan kjøre i opp til 9,3 kilometer i timen, og klatre i bakker og trapper.

- Mennesker må inn
Robotene er først og fremst laget for å håndtere eksplosiver, men kan også jobbe med intens varme eller radioaktive materialer, og gjøre målinger og ta prøver for å finne ut hvor radioaktivt området er.

- Det er begrenset hva robotene kan gjøre der inne, så mennesker må etter hvert gå inn i bygningene, sa Takeshi Makigami, fra Tokyo Electric Power Company (TEPC).

I går ble det presentert en plan for at kraftverket skal være trygt innen seks til ni måneder, disse nye målingene gjør at noen tviler på at denne planen kan oppfylles, selv om TEPC sier det motsatte.

- Som forventet
- Vi forventet at det kom til å være høy radioaktivitet inne i byggene, som ble bekreftet av målingene som robotene gjorde. Selv jeg hadde forventet høy radioaktivitet i de områdene, sa kabinettsekretær Yuiko Edano, i følge AP.

TEPC sier at målingene heller hjelper dem med å finne den rette framgangsmåten for at de skal nå målet.

Japans forsvarsminister fortalte i helgen at det skal settes inn 2500 soldater i søket etter omkommende i området som er hardt rammet etter tsunamien.

Beregninger viser at det er rundt 27 000 mennesker som er savnet eller døde etter katastrofene som har rammet landet.

Robotene skal fortsette å gjøre målinger i de andre reaktorbyggene i dag.

PACKBOT: Det var en roboter av denne typen som var inne i reaktorbyggene. Foto: Scanpix/AP Photo/Tokyo Electric Power Co.
PACKBOT: Det var en roboter av denne typen som var inne i reaktorbyggene. Foto: Scanpix/AP Photo/Tokyo Electric Power Co. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media