Roboter lærer om følelser

- Skal kunne skjønne når den har gjort noe galt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et samarbeidsprosjekt mellom seks europeiske land skal roboter lære seg å kjenne igjen og respondere på menneskelige følelser, melder BBC News.

- Målet er bygge roboter som lærer fra mennesker, og som reagerer på en riktig måte i sosiale sammenhenger, forklarer prosjektkoordinator Dr. Lola Canamero fra universitetet i Hertfordshire.

Teknikere, neurologer og psykologer jobber sammen i prosjektet, som har blitt tildelt 2, 3 millioner euro, eller ca 26 millioner norske kroner og har en tidsramme på tre år.

Læringen skal foregå gjennom positiv og negativ respons fra mennesker. Det kan være vennlige ord eller fysisk berøring.

De fysiske robotene er enkelt bygd. Det er programvaren som er komplisert i prosjektet. Responsen registreres gjennom kameraer og kontaksensorer. Kunstig nevrologisk nettverk skal hjelpe robotene å lese ansiksuttrykk.

- Menneskenes emosjonelle verden er svært komplisert, men vi reagerer på enkle ting. Ting vi ikke registrerer, som bevegelser, sier Canamero.

Først og fremst skal robotene lære å kjenne igjen følelser som er viktig for hvordan de skal oppføre seg.

- Det er viktig at roboten skjønner når den menneskelige brukeren er sint, og den har gjort noe galt, eller når et menneske er ensom og trenger oppmuntring, mener han.