Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Roboters omsorg

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er nesten så vi føler behov for å omformulere et munnhell: «Intet umenneskelig er oss fremmed». Tanken på at roboter i framtida skal erstatte pleiere og omsorgsarbeidere virker umiddelbart frastøtende. Men illustrasjonene fra utprøving av slike michelin-liknende månemenn ved Waseda-universitetet i Tokyo viser at roboter virker tiltrekkende på samfunnsøkonomer og teknologer. De vil nemlig løse et problem som politikerne tilsynelatende verken kan eller vil løse. Det vil ikke være menneskelig arbeidskraft nok til å utføre alle nødvendige omsorgsoppgaver når eldrebølgen setter inn for fullt. I Japan skyller den allerede inn over strendene. Forskere har der utviklet robotteknologi som årlig kan spare landet for 100 milliarder kroner i helse- og omsorgsutgifter, skriver Aftenposten.

Det er selvsagt de mest groteske robotvariantene som får oppmerksomhet. Det er utvilsomt mulig å utnytte teknologi til å gjøre hverdagen lettere for pleiepasienter og ansatte. Men i en verden full av arbeidssøkende mennesker av kjøtt og blod, virker robotsporet kaldt og menneskefiendtlig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media