Robothjerte reddet Stephan

LONDON (Dagbladet): Stephan Honor (10) lever takket være en tysk professor og et robothjerte som professoren lagde. Hjerteroboten ble slått på bare timer før Stephans hjerte stoppet, og roboten holdt ham i live i seks lange dager helt til legene kunne transplantere inn et nytt donorhjerte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forleden var den ti år gamle gutten fra Reading i England så bra at han fikk forlate sykehuset hvor hjertetransplantasjonen ble gjennomført.

Stephan Honor ble sendt til sitt lokale sykehus på grunn av et mystisk virus. Sykdommen utviklet seg veldig raskt, og etter kort tid ble han sendt til et spesialsykehus i Oxford. Legene visste han var alvorlig syk, og at han hadde få timer igjen å leve.

Tysk team

Doktor Stephen Westaby ved John Radcliffe Hospital i Oxford kjente en tysk professor som kanskje kunne løse problemet mens sykehuset ventet på det etterlengtede donorhjertet.

Professor Roland Hetzer ved Hjerteinstituttet i Berlin ble oppringt, og han sa seg umiddelbart villig til å gjøre et forsøk på å redde Stephan. Professor Hetzer kalte sammen fem leger, pakket hjerteroboten og reiste til Oxford med privatfly.
Like etter at det tyske hjerteteamet var på plass i Oxford, ble lille Stephan lagt på operasjonsbordet. Her ble hjerteroboten koplet til, og bare timer før hans eget hjerte ville kollapset var maskinen i gang.

Og maskinen, som kalles «Det berlinske hjertet», hjalp Stephans eget hjerte til å slå videre.

Seks dager

I seks dager svevde Stephan Honor mellom liv og død. Foreldrene, søskene, legene og sykehuspersonalet var selvsagt svært utålmodige. Alle visste at Stephans liv var avhengig av et annet menneskes død. Etter seks dager kom beskjeden: Et barn er dødt i en trafikkulykke, og hjertet kan overføres til dødssyke Stephan.

Etter seks nye timer på operasjonsbordet var det nye hjertet på plass. Da begynte en ny, spennende fase i dette dramaet på liv og død. Ville Stephans kropp avvise det nye hjertet?
Etter bare et døgn viste Stephan tegn til å ha vunnet kampen. Hans tilstand ble raskt bedre, og etter noen ekstra dager erklærte legene at den vanskelige operasjonen hadde lykkes.

- Vi kan aldri betale vår gjeld til legene som var involvert. Vi vet heller ikke hvem som ga det nye hjertet til Stephan, men våre sympatier går til dette barnets foreldre, sier Stephans mor Marjorie til den britiske avisa News of the World.

FORSIDA: News of the World brakte historien om Stephan Honor i helga.