Rock og gru

I morgen er det Mandela-konsert i Tromsø. Byens nærhet til hval og selfangst setter skrekk i britisk presse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET SMERTEFULLE ved Tromsø er å skulle velge i byens horde av barer og restauranter, skriver reporteren i The Guardian. I forbindelse med 46664 Artic Festival i morgen har den britiske avisa sjekket ut ishavsbyen som arena. Nummeret var Nelson Mandelas fangenummer og nå symbol for kampen mot spredning av hiv og aids.

-  Man skulle tro at en by 400 kilometer nord for polarsirkelen ville være det verst mulige sted i verden å ha en mega-rockkonsert, skriver den Norges-baserte reporteren Gwladys Fouche. Hun svarer selv at det tvert imot er et godt valg. Tromsø er en utrolig livlig by med et strålende natteliv. Byen har flere barer pr. innbygger enn noen annen norsk by, slår hun fast.

REPORTEREN advarer imidlertid alle som har et Greenpeace-medlemskort i lomma. De vil minst få hjerteinfarkt av å besøke Tromsø. Hval og selfangst er sett på som normalt næringsliv der oppe, og innbyggerne finner det helt vanvittig at dette skaper så mye bråk i utlandet. Etter lange lyse netter med solbriller og høye drinker, har reporteren forvillet seg inn på Polarmuseet. Ifølge henne rangert av reisehåndboka Lonely Planet som et av de ti verste museene i verden.

-  Det viser deg alt du antakelig ikke ville vite om tradisjonelt arktisk liv, skriver hun. Samlingen av fryktelige feller og sakser gjør sterkt inntrykk. En utstoppet polarrev har poten inne i saksa, mens broren allerede er inne i buret.

MEST GRUOPPVEKKENDE er likevel den lille hvite utstoppede selungen som tillitsfullt ser inn i øynene på ei jegerdokke. Han ser rett på det lille dyret mens han reiser klubba over hodet. I tilfelle tilskueren ikke helt fatter hva som hender, har man illustrativt lagt en annen selunge omringet av blod oppe i en båt.

-  Utstillingen er grusom, men du skjønner poenget. Dette er polare områder, og der kan man ikke alltid satse på ferdigmat og kinesisk takeaway, skriver The Guardians reporter.

LIKEVEL anbefales Skarvens spesialitet: Lasagne med selkjøtt. Ja, du leste riktig, forsikres de britiske leserne, lasagne laget med kjøtt av sel. Skarven er ikke det eneste utested reporteren har sjekket. Her er det gått grundig til verks. Hun har vært innom Tromsø Jernbanestasjon og for lengst oppdaget at den nærmeste ekte jernbane ligger flere hundre kilometer unna og at smaken på ølet Isbjørn er så god at det oppveier å måtte rake 60 kroner ut av lommeboka. Fouche har vært innom Blårock og Kaos. Sistnevnte husket fordi Røyksopp uannonsert dukket opp og skapte liv i leiren der sist vinter. Mest hjemme har tydeligvis reporteren følte seg på baren Le Mirage.

-  Vi synker ned i de store chesterfield-stolene og tar oss inn med et glass akevitt, Norges andre nasjonaldrikk. Den mest dødelige potet du noen gang kommer bort i.