Rockedommeren

Navn: Tor Langbach Alder: 52 Yrke: Dommer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det er flere år siden nå, men vi husker det godt: Vi satt på pressebenken og fulgte en rettssak i Trondheim tinghus. Saken fikk ikke de aller største overskriftene, men gjorde et sterkt inntrykk på oss som overvar den.
  • Ei ung jente står tiltalt for å ha begått utuktige handlinger overfor en 15 år gammel gutt. Men i løpet av rettsbehandlingen blir hele saken snudd på hodet: Jenta, som i utgangspunktet er overgriperen, viser seg å være et offer.
  • Hun har levd i et rushelvete og blitt fratatt sitt barn. Men hun har greid å få orden på livet sitt, og akkurat fått barnet tilbake, når utuktsanklagene dukker opp. En domfellelse vil rive ned alt.

    Gledesscenene var enorme da retten fant å kunne frikjenne jenta, takket være en fenomenal innsats fra hennes forsvarer, advokat Tor Langbach.

  • Den dyktige advokaten har for lengst gitt opp forsvarergjerningen, og blitt dommer i Trondheim byrett. Sammen med sorenskriver Trond Våpenstad og tre meddommere skal han også dømme i den mye omtalte Orderud-saken, som ikke blir mindre omtalt når den kommer opp for Nes herredsrett 18. april.
  • Til å være dommer, har Langbach en noe uvanlig bakgrunn. Han har blant annet en fortid som gitarist i Russel Bluesband, som mange rundt de 50 husker fra ungdomstida, og som det hender han gjør en og annen opptreden med i dag, også. Men ingen må fristes til å tro at en mer folkelig bakgrunn har gjort Langbach til en spesielt snill dommer. Han regnes først og fremst som en dyktig jurist med evne til å fatte gode og rettferdige avgjørelser. Men han har ikke den arrogansen som mange av hans kolleger blir kritisert for.
  • For noen år tilbake ble Langbach kjent som «rockedommeren», da han frikjente to medlemmer av den svenske rockegruppa Rednex. De sto tiltalt for å ha strippet og drukket øl på scenen. På spørsmål om han med sin musikerbakgrunn hadde et bedre grunnlag for å forstå Rednex-medlemmene, sa Langbach den gang til Dagbladet: «Du skal ikke se bort fra at dommeres livsførsel har betydning i enkelte saker.»
  • Vi får vel bare innrømme at det var vi som ga Tor Langbach tilnavnet «rockedommer» den gangen, et begrep som nå ser ut til å ha festet seg. Det er han kanskje ikke så glad for, men han tar det vel i så fall til inntekt for sitt livsmotto: «Det blir sikkert enda verre.»