Rockemakta ruller også

Aldri har noen amerikansk president hatt så mye myk makt i ryggen som George Bush etter terrorangrepene. Nå tar protestsangene den fra ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HVOR BLE ALLE blomstene av?

Sist søndag: Amerikas «hard power» fyller eteren med stadige meldinger om panser som durer gjennom ørkensanden uten å møte motstand, og med Bagdad i radarsiktene. Men så flyter det inn i ørene en halvtime amerikansk, historisk «soft power» som en gang vant krigen om hjemmefronten mot en krig på den andre siden av kloden. NRK-oldis Vidar Lønn-Arnesen okkuperer programmet som har femtitallstittelen «Alle Tiders Blinkskudd», og sender protestsanger fra 60-åra. Det spenner fra Pete Seegers forsiktige «Barn av Regnbuen» omarbeidet av Lillebjørn Nilsen, via Marlene Dietrich med tysk aksent om soldater som blir til blomster, og derfra til Barry McGuires «Eve of Destruction» om atomkrigens ragnarok da «det skal komme en tid hvor tre vintre flyter sammen uten sommer imellom».

Jeg har sunget meg hes da englestemmen til Joan Baez avslutter halvtimen med «We Shall Overcome».

ET GAMMELT MINNE har dukket fram om et militært eventyr som ble startet på det falske angrepet i Tonkin-bukta i 1964, og endte med helikopteret som hentet ambassadøren og flagget fra taket på USA-ambassaden i Saigon, sånn ti år seinere. Generalene har siden forklart nederlaget i jungelkrigen med at de tapte slagene hjemme i TV-ruta, i Hollywood og på konsertene der ungdommen kunne synge med på antikrigstekstene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer