Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rockens heroin-helvete

Dopet som er hippest og farligst HEROINMISBRUKER: Depeche Mode-vokalist David Gahan ble arrestert for besittelse av heroin den 28. mai i år. Han ble dømt til å legge seg inn på en rehabiliteringsklinikk. Hipt og livsfarlig. Heroinen herjer som aldri før i musikkbransjen, og meldinger om overdoser blant amerikanske rockestjerner står nærmest i kø. Og verre kan det bli, rapportene om det høye heroinforbruket i jetsett-kretser har ført til økt etterspørsel også på gatenivå etter det dødelige stoffet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

12. juli ble Smashing Pumpkins-keyboardist Jonathan Melvoin funnet død i en leilighet i New York. Melvoin hadde tatt en overdose heroin. Umiddelbart etter det tragiske dødsfallet kunne New York-politiet fortelle om en kraftig økning i etterspørselen etter heroin.

Den samme tendensen bekrefter narkotikapolitiet i Hollywood.

- Heroin er trendy, sier talsmann Frank Lyga til Entertainment Weekly, og legger til:

- Den siste tidas ofre stopper ingen fra å bruke heroin, snarere tvert imot. Fra en av Los Angeles' hotteste live-klubber, Viper Room - utestedet hvor skuespilleren River Phoenix kollapset og døde i 1993 - fortelles det at én av fem gjester er heroinbrukere.

Far og heroinist

Og ofrene, dem er det mange nok av. Ikke minst i den bølgen av band som har hatt mest å si for 90-tallet, grønsjen. Det begynte med Mother Love Bone-vokalist Andrew Wood, som ikke engang overlevde gruppas første plateutgivelse. En heroinoverdose endte hans liv våren 1990. Seinere var det Kurt Cobains tur. Indirekte døde nok også han av heroin.

- Kurt ville ikke være heroinist og far på samme tid. Derfor tok han livet sitt, forteller Gary Gersh til det engelske magasinet Kerrang! Gersh er mannen som i sin tid oppdaget Nirvana.

Andre frontfigurer for den alternative bølgen som har slitt med heroin er Alice In Chains-vokalist Layne Staley og Stone Temple Pilots-sjef Scott Weiland. Begge har de tjent millioner av dollar på sine suksessband. Pengene har de vært flittige til å bruke - først på heroin, deretter på rådyre avvenningsklinikker.

Søker det ekstreme

Det finnes neppe noe entydig svar på hvorfor heroinen brer om seg i så stort omfang som den gjør i disse dager. Men regissøren av «Trainspotting» - heroinfilmen som naturlig nok er den aller heteste i heroinåret 1996 - Danny Boyle, kommer med ett svar:

- Heroin er så populært fordi det er det mest ekstreme dopet. Rockestjerner er nærmest forutbestemt til å prøve det fordi de hele tida søker den mest ekstreme livsstilen, sier Boyle, som hevder at rockpublikummet har en stor skyld i at det er slik.

- Som fans er vi ikke interesserte i at stjernene skal bo som anstendige mennesker i en eller annen drabantby. Vi vil at de skal være farlige og fulle av faen, sier Boyle.

Bedre død

Kurt Cobains mor, Wendy Cobain, legger skylda på bransjen selv.

- En del folk som jobbet for Kurt visste at de kunne tjene enda mer penger på ham den dagen han døde. Derfor gjorde de heroin lett tilgjengelig for ham, sier fru Cobain til Entertainment Weekly.

Dagens artister forteller at de oppdaget heroinen gjennom eldre kollegaer som Keith Richards og Lou Reed. Guns N'Roses-bassist Duff McKagan forklarer på denne måten Rolling Stone Magazine hvorfor han begynte med heroin:

Ville bli som Keith

- Jeg ville bli som Keith. Han er kul, han er tøff. Det er det det handler om, konkluderer McKagan, som fikk støtte av Kurt Cobain.

- Jeg har alltid beundret Keith Richards og alle de andre rockestjernene som ble assosiert med heroin. Det virket så glamorøst, uttalte Cobain.

Nå venter en ny generasjon potensielle heroinofre som vil bli som Kurt og alle de andre. For like sikkert som at heroin er årets trend-dop, like sikkert er det at stoffet bærer sitt kallenavn Red Rum med rette. Baklengs blir det Murder ...