Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rockens største doldis

Denne mannen spilte foran fem millioner mennesker på forrige turné. 35 000 ekstatiske fans kom for å se ham på Valle Hovin for to år siden. Ville du kjent ham igjen på gata?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Neppe! Hans navn er Rick Wright, keyboardisten i et av historiens mest suksessfulle band, Pink Floyd.

- Vi er nok ganske anonyme folk, erkjenner Wright. Men jeg har da heller aldri hatt noe ønske om å bli stjerne. Jeg er ikke Mick Jagger, jeg er mer Charlie Watts. For meg holder det å være musiker, sier Wright.

Intimt på scenen

51 år gamle Wright er i Oslo for å promotere sitt kommende soloalbum. «Broken China», som gis ut 7. oktober, er hans første på egen hånd siden «Identity» i 1984. Med unntak av en pause fra 1982 til 1987 har Wright vært med i Pink Floyd helt siden starten i 1965. Det har vært tre fantastisk suksessfulle tiår. Wright er likevel en særdeles rolig og beskjeden mann.

- For meg har hele tida musikken vært det viktigste. Jeg hører om dem som blir lei av å gjøre konserter, men for meg er det noe helt spesielt ved det å stå på scenen.

- Men dere spiller ikke akkurat hovedrollene i deres eget show. Det er det effektene som gjør.

- Det har du rett i. Personlig har jeg da heller ingen interesse av å bli sett . Det er samspillet mellom musikerne som teller. Det høres muligens rart ut, men vi opplever faktisk en intim atmosfære oppe på scenen. Og vi er ikke musikk-roboter slik endel kritikere har hevdet. Hver eneste kveld er det følelser med i bildet.

Aggressiv Waters

Pink Floyds første leder, Syd Barrett, sluttet allerede i 1969 på grunn av LSD-problemer. Bandets andre leder, Roger Waters, fikk nok i 1983. Wright har ikke hatt kontakt med noen av de to på lang tid.

- Syd ødela hjernen sin på kjemikalier. En trist historie. Roger har jeg ikke prata med på 14 år. Men etter hans siste soloalbum å dømme, «Amused To Death» (1992) er han fortsatt opphengt i den andre verdenskrig. Det at faren hans ble drept i krigshandlinger har ført til at han aldri har klart å komme over krigen. Som en følge av det igjen har Roger alltid vært et utrolig aggressivt menneske, forklarer Wright.

Konas sykdom

- Når medlemmer av store band går solo, blir ikke resultatet alltid like bra, men du tar sjansen likvel?

- Ja, jeg følte at jeg hadde noe å si. En venn av meg kom inn i en dyp depresjon, og dette dannet må mange måter rammen for den nye plata mi, forteller Wright. Etter hvert må han innrømme at «vennen» han snakker om i dag er kvinnen han deler giftering og en fem måneder gammel sønn med.

- Selv om utgangspunktet er Millys sykdom vil jeg ikke si at det er en dyster historie. Hun har klart å bli kvitt sine psykiske problemer. Nå er vi en lykkelig liten familie, og jeg føler meg mer kreativ enn noensinne, avslutter Wright. Han er så fornøyd med «Broken China», et album ikke langt fra Pink Floyd-soundet, at han vil lage flere soloalbum. Neste år regner han også med å lage et nytt Pink Floyd-album sammen med Nick Mason og David Gilmour.

Og skal vi tro Wright kan det også være duket for en ny Valle Hovin-konsert.