Rocker opp Ibsen

SKIEN (Dagbladet): Henrik Ibsen ville neppe ha snudd seg i graven om han hørte rockeoperaen som blir satt opp i Skien under Ibsenfestivalen i juni. Her kommer nemlig svaret på gåten om Ibsens liv. Stikkordene er sex, død, makt og penger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Norske teatre kunne ha trengt litt mer frikete instruktører og frisket opp musikken til Ibsen-stykkene, sier Guttorm Guttormsen (46), som har laget musikk til et ukjent antall Ibsen-oppsetninger. Han tente i bånn da den lokale musikeren og journalisten Dan Hagen ba om hjelp til å sette opp en svært annerledes oppsetning om Ibsens liv.

Hemmelig side

- Henrik Ibsen hadde en hemmelig side, fjernt fra den akademiske, finkulturelle oppfatningen av ham. Ifølge den siste biografien som er skrevet om Skiens store sønn, hadde han ikke sex de siste 40 årene av sitt liv. Det er klart det har samlet mange undertrykte tanker i hodet hans, sier Dan Hagen (32), som har skrevet alle tekstene i den en time og tjue minutter lange forestillingen.

I fjor sommer overvar han de fleste forestillinger som ble satt opp under den årlige Ibsenfestivalen i Ibsens fødeby. Dermed fikk han ideen til å sette seg grundig inn i dikterens liv, samtidig fikk han klarsignal til å lage rockeversjonen om Ibsens liv. Men han fant ikke den samme Ibsen som allmennheten kjenner til...

Fandenivoldsk

- Jeg mener mange har oversett flere av Ibsens sider. Han fant selv ut at han ikke kunne leve på idealer, Ibsen tok de dype og mørke kreftene i folk på alvor. Han var fandenivoldsk. De tolv siste skuespillene hans handler jo om sex, død, makt og penger. Dette vil jeg forsøke å få fram i rockeoperaen «Ibsens gåte».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer