Rocker opp Ibsen

SKIEN (Dagbladet): Henrik Ibsen ville neppe ha snudd seg i graven om han hørte rockeoperaen som blir satt opp i Skien under Ibsenfestivalen i juni. Her kommer nemlig svaret på gåten om Ibsens liv. Stikkordene er sex, død, makt og penger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Norske teatre kunne ha trengt litt mer frikete instruktører og frisket opp musikken til Ibsen-stykkene, sier Guttorm Guttormsen (46), som har laget musikk til et ukjent antall Ibsen-oppsetninger. Han tente i bånn da den lokale musikeren og journalisten Dan Hagen ba om hjelp til å sette opp en svært annerledes oppsetning om Ibsens liv.

Hemmelig side

- Henrik Ibsen hadde en hemmelig side, fjernt fra den akademiske, finkulturelle oppfatningen av ham. Ifølge den siste biografien som er skrevet om Skiens store sønn, hadde han ikke sex de siste 40 årene av sitt liv. Det er klart det har samlet mange undertrykte tanker i hodet hans, sier Dan Hagen (32), som har skrevet alle tekstene i den en time og tjue minutter lange forestillingen.

I fjor sommer overvar han de fleste forestillinger som ble satt opp under den årlige Ibsenfestivalen i Ibsens fødeby. Dermed fikk han ideen til å sette seg grundig inn i dikterens liv, samtidig fikk han klarsignal til å lage rockeversjonen om Ibsens liv. Men han fant ikke den samme Ibsen som allmennheten kjenner til...

Fandenivoldsk

- Jeg mener mange har oversett flere av Ibsens sider. Han fant selv ut at han ikke kunne leve på idealer, Ibsen tok de dype og mørke kreftene i folk på alvor. Han var fandenivoldsk. De tolv siste skuespillene hans handler jo om sex, død, makt og penger. Dette vil jeg forsøke å få fram i rockeoperaen «Ibsens gåte».

Guttorm Guttormsen er skjønt enig i Dan Hagens tanker. Ibsen var svært mye røffere enn det vi vil ha ham til å ha vært. Derfor har Guttormsen også vært med og laget noe av musikken til oppsetningen, samtidig som han er kunstnerisk rådgiver og instruktør.

Selv om Guttormsen er kjent som jazzmusiker, har han også sine røtter dypt plantet i rock'n' roll.

Hvordan norsk teaterverden vil ta imot den svært annerledes forestillingen, er Dan Hagen svært usikker på. Men etter å ha pløyet seg gjennom dikterens samlede verker i tillegg til en rekke biografier, er han selv sikker på at han har funnet svaret på «Ibsens gåte». Den 10. juni røper han svaret på scenen i Skien.