Rockestjerner tok 3000 fans med på demonstrasjon etter konsert

Omringet av hundrevis av opprørspoliti i Denver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DENVER (Dagbladet.no): Bandet Rage Against The Machine og de mest dedikerte blant deres fans er kjent for å ha et noe anstrengt forhold til politiet, og det gigantiske sikkerhetsapparatet rundt demokratenes landsmøte i Denver stålsatte seg da vokalist Zach de la Rocha, etter å ha avsluttet med låta "Killing In The Name Of", ba alle om å trekke ut i gatene i samlet tropp i natt norsk tid.

Demonstrasjonen var planlagt i forkant, men arrangørene, "Irak-veteraner mot krigen" og en lokal venstreradikal gruppering, hadde ikke innhentet noen tillatelse fra politiet.

Etter en gratiskonsert utenfor sentrum der rundt 9000 fans fikk se rapmetal-heltene i RATM i storform, holdt det revolusjonært anlagte bandet en appell sammen med organisasjonene før ukas største og mest høylydte demonstrasjonstog begynte å gå i retning av Pepsi Center, der blant andre Bill Clinton var i ferd med å gå på talerstolen.

Uniformerte eks-soldater i front

De fleste av de rundt 20 krigsveteranene som deltok var kledd i uniformer og marsjerte taktfast i en egen gruppe foran rundt tre tusen mer udisiplinerte antikrigsdemonstranter. Aller fremst av dem var nevnte Zach de la Rocha og Rage-gitarist Tom Morello.

Mens Dagbladet.no fulgte demonstrasjonen på nært hold, både sang og ropte de to politisk engasjerte bandmedlemmene slagord som "Dette er hvordan demokrati ser ut!" og ulike antikrigsbudskap, men forholdt seg i likhet med resten av toget svært rolig til det enorme politioppbudet foran, bak og langs hele ruta til demonstrasjonen.

Stolte fans gikk side om side med rockestjernene, mens flere kom bort for å håndhilse på en smilende de la Rocha.

Politiet på sin side inngikk et kompromiss med aktivistene, og eskorterte dem i en rundt to kilometer lang rute fram til den aller ytterste barrikaden ved landsmøteområdet, der det er opprettet et eget "demonstrasjonsfelt" omgitt av stålgjerder som ligger flere hundre meter, mange barrikader og en rekke Secret Service-sjekkpunkter fra begivenhetenes sentrum.

Ville snakke med Obama

Demonstrantene, som riktignok uttrykte mest avsky mot den sittende presidentens krigsiver og det mener er illegale ingrep i amerikaneres frihet som følge av antiterrorlovgivningen, mener at heller ikke demokratene og Barack Obama gjør nok for å få slutt på Irak-krigen og andre militære operasjoner i regi av USA.

Irak-veteranenes målsetting var å levere sine krav til mannen som kan bli landets neste president, i form av et brev, og en talsmann for gruppen gjorde det klart at de ikke kom til å flytte seg før de fikk snakke med Obama eller noen av hans representanter.

Etter å ha brutt ut av ruten politiet ønsket, ble de gjenværende demonstrantende stående i ro på god avstand fra politiet, som stadig fikk nye forsterkninger, men det begynte å bli ampert da en av de uniformerte eks-soldatene gikk fram for å fremme sine krav.

Støttespillerne forberedte seg etterhvert på sammenstøt med politiet, og arrangørene ba alle som ikke ville bli arrestert om å gå hjem, samtidig som aksjonistenes advokater ble satt i beredskap.

 
Men akkurat idet den harde kjernen av antikrigsdemonstranter var i ferd med å sette kurs mot politiets massive sperringer og spesialstyrker som sto klare med tåregass, batonger og gevær som skyter såkalte pepperkuler, kom beskjeden om at Irak-veteranene hadde fått positivt svar.

- Jeg har fått beskjed om at en av Obamas rådgivere i veteranspørsmål vil møte oss, sa talsmannen for veteranene til medaktivistene, noe som resulterte i jubelscener og demonstranter som gikk over til å rope "Yes we can!" - Obama-tilhengernes mest utbredte slagord.

Mens mange av demokratene som var på vei til eller fra landsmøtet trakk nærmere, tok bilder og uttrykte støtte til antikrigsbudskapet, hadde ikke alle like stor forståelse for demonstrantenes valg av tid og sted.

- Hva har dette med Obama å gjøre? Vi stemte ikke på Bush!, ropte en frustrert kvinnelig demokrat i t-skjorte og caps med Obama-motiv.

Ingen ble arrestert eller skadet under den over tre timer lange demonstrasjonen. Frontfigurene i Rage Against The Machine valgte forøvrig å trekke seg tilbake før situasjonen ble tilspisset.