- «Rocknes» gikk feil

«Rockes» var ikke bare lastet feil. Det fulgte heller ikke sjømerkene i Vatlestraumen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Data fra kartmaskinene om bord viser at skipet heller ikke kan ha fulgt sjømerkene gjennom Vatlestraumen, skriver Bergens Tidende.

De rekonstruerte datafilene fra kartmaskinene på brua til «Rocknes» viser at skipet ikke har gått slik det skulle dersom oppmerkingen med fyrlykter og lys gjennom Vatlestraumen var blitt fulgt

Ifølge avisa har spesialister i Kongsvinger-selskapet Ibas AS utført analysen på oppdrag fra forsikringsselskapene Gard og Norwegian Hull Club. Posisjonene til «Rocknes» ble registrert hver 20. sekund ved hjelp av det satellittbaserte navigasjonssystemet GPS.

Resultatet av analysen var klart allerede for to uker siden.

Etterlatte etter den omkomne kaptein Jan Aksel Juvik som førte «Rocknes» er ikke fornøyd med Sjøfartsdirektoratets rapport. Rapporten sier at skipet var feillastet, og dermed plasseres skylden hos kapteinen. Sønnen Eirik Juvik krever full granskning, skriver Aftenposten.

- Dette skal ikke stå uimotsagt. Jeg forventer og regner med at det blir foretatt en grundig granskning av en kommisjon. Det forventer alle, utenom de som skal betale for den, sier sønnen.

Sjøfartsdirektoratets rapport konstaterte at «Rocknes» hadde for stor last i forhold til ballasten, og at lasten ikke var jevnet ut forskriftsmessig.

(NTB)