Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Rock'n'roll will never die

På sin siste opptreden som Venstre-leder tok Lars Sponheim selvkritikk for ikke å ha gjort nok for de fattige.

Oslo  20100416.
Venstres leder Lars Sponheim holder sin siste tale på Choice Hotell i Sarpsborg i ettermiddag. I morgen er hans siste dag som leder.
Her er han i det han går av talerstolen.
Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX
Oslo 20100416. Venstres leder Lars Sponheim holder sin siste tale på Choice Hotell i Sarpsborg i ettermiddag. I morgen er hans siste dag som leder. Her er han i det han går av talerstolen. Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Under Venstres landsmøte i Sarpsborg i helgen går Lars Sponheim av som Venstre-leder, og overlater stafettspinnen til påtroppende leder, Trine Skei Grande.

Klokka 14.00 i dag holdt han sin siste tale som leder, og Sponheim sparte ikke på kruttet:

- Det er en rar situasjon for meg å  komme tilbake hit til Østfold og mitt siste landsmøte mens det regner aske og svovel. Det er vanskelig å tolke det til min fordel, sa  han da han innledet sitt 14. landsmøte - til stor latter fra salen.

Ikke nok for de svake
Det var en politisk og seriøs avskjedstale, hvor Sponheim gikk igjennom Venstres politikk og verdier fordelt på til punkter, og utviklingen på disse områdene.

Ved ett av punktene innrømmet Sponheim at han skulle ønske han kunne ha gjort mer:

-Jeg er kommet til det såreste punktet. Enten dere tror det eller ei, kan jeg ta en smule selvkritikk. Jeg tar selvkritikk på at jeg ikke har brukt nok av sin energi og adrenalin til å kjempe for de svakeste i samfunnet.

Sponheim trakk frem at situasjonen for rusavhengige ikke er blitt bedre, og la også vekt på at barn født i fattigdom er en sak Venstre må kjempe for - som må bli løst nå.

Litt til venstre
Sponheim innrømmer at han har beveget seg mot Arbeiderpartiet fordi det politiske landskapet i dag er endret.

-Jeg har gått litt fra høyre til venstre i Venstre. Jeg har altså gått litt motsatt av Venstre, men klart innenfor rammene av Venstre.

-Det er svært lite jeg angrer på. Men så er det vel heller ikke min stil å angre.

Klapp på skulderen Sponheim har sittet i Venstre-ledelsen med Trine Skei Grande siden 1989.

- Når dere nå får Trine som leder, får dere ikke det motsatte av meg, men en litt bedre utgave av meg.

 Sponheim ba partifellene gi Skei Grande støtte og oppmuntring i stedet for kniver i ryggen:

-  Det er tøft å være partileder. Må alltid gå den siste meteren alene - da er det den ensomste jobben i verden.

- Jeg vet veldig godt at man ikke blir partileder i Venstre uten et ualminnelig godt utrustet hode. Da skjønner du det selv når du har gjort noe dumt. Og det er da du trenger oppmuntring i partiet, ikke kniver i ryggen. Sørg for at Trine får det sånn, sa Sponheim.

Rock'n'roll
- Det har for å sitere Knausgård det har vært "Min kamp" - og litt av en kamp for dere også, har jeg forstått.

Da Sponheim skulle avslutte sin tale sa han at han hadde brukt lang tid på å bestemme seg for hva han skulle si.

- Hvordan oppsummere man 14 år som partileder? Det er naturlig å sitere et dikt av Olav H. Hauge, men det får heller bli med Neil Young:

- Rock and roll will never die, var Sponheims siste ord som Venstre-leder.

Vemod og lettelseI sin siste opptreden som Venstre-leder vekker vemod og lettelse i partiet han bidro til å bringe tilbake til maktens sentrum i norsk politikk.
- Vi kjenner hverandre godt, og jeg kommer til å savne Lars veldig. Han etterlater seg et parti som er utrolig mye sterkere enn det var da han tok over, sier påtroppende Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB.

- Men det er ingen som kan være likt av alle etter 14 år som sjef i Venstre, legger hun til.

Hun understreker at det vil bli andre toner med henne bak roret.

- Bare Lars er Lars. Jeg må være meg selv, sier Skei Grande til NTB.


Over fjellet Sponheim ble valgt inn på Stortinget som enslig venstrerepresentant i 1993, og ble umiddelbart en av de mest framtredende av norske politikere.
Han ble valgt til leder av Venstre i 1996, og var sentral i dannelsen av sentrumsregjeringen i 1997 og Bondevik II-regjeringen i 2001.
I hele sin tid som politiker har Sponheim vært kjent for friske utspill, som da han stemplet det som «harry» å reise til Sverige for å handle.
Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!