Rød gerilja

Målet er en mer rettferdig verden. Kjennetegn er gorillamasker og nettingstrømper - og nå også røde nisseluer, på fredager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DE KAN VÆRE

hvem som helst, og de kan visst dukke opp hvor som helst. Foreløpig har kvinnene med gorillamasker stort sett hatt mer enn nok å gjøre innenfor USAs grenser. Målet er å fornye feminismen. «I kamp mot diskriminering med fakta, humor og fuskepels siden 1985» erklærer Guerilla Girls på nettsida si. Nå har de vendt seg mot Norge - og funnet inspirasjon.

FØRSTE GANG

de anonyme kunstnerne med pseudonymer stjålet fra døde kvinnelige kollegaer som Frida Kahlo, Gertrude Stein og Käthe Kollwitz dukket opp, var på Museum of Modern Art i New York. De kalte seg «Kunstverdenens samvittighet», og kom for å påpeke at bare 13 av 169 kunstnere som var representert på ei utstilling i museet var kvinner. 19 år seinere er Guerilla Girls ifølge The New York Times «kulturelle ikoner». De er pensum i historieundervisninga, og de dukker opp i doktoravhandlinger. De utgir bøker, og de har flere ganger vært i Hollywood under Oscar-utdelinga. For blant annet å fortelle at kvinnelige regissører bare utgjør 4 prosent av yrkesgruppa. Og at kvinnelige Hollywood-stjerner når toppen av lønnsstigen når de er mellom 20 og 29 år. Deretter stuper stigen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.