Rød gerilja

Målet er en mer rettferdig verden. Kjennetegn er gorillamasker og nettingstrømper - og nå også røde nisseluer, på fredager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DE KAN VÆRE

hvem som helst, og de kan visst dukke opp hvor som helst. Foreløpig har kvinnene med gorillamasker stort sett hatt mer enn nok å gjøre innenfor USAs grenser. Målet er å fornye feminismen. «I kamp mot diskriminering med fakta, humor og fuskepels siden 1985» erklærer Guerilla Girls på nettsida si. Nå har de vendt seg mot Norge - og funnet inspirasjon.

FØRSTE GANG

de anonyme kunstnerne med pseudonymer stjålet fra døde kvinnelige kollegaer som Frida Kahlo, Gertrude Stein og Käthe Kollwitz dukket opp, var på Museum of Modern Art i New York. De kalte seg «Kunstverdenens samvittighet», og kom for å påpeke at bare 13 av 169 kunstnere som var representert på ei utstilling i museet var kvinner. 19 år seinere er Guerilla Girls ifølge The New York Times «kulturelle ikoner». De er pensum i historieundervisninga, og de dukker opp i doktoravhandlinger. De utgir bøker, og de har flere ganger vært i Hollywood under Oscar-utdelinga. For blant annet å fortelle at kvinnelige regissører bare utgjør 4 prosent av yrkesgruppa. Og at kvinnelige Hollywood-stjerner når toppen av lønnsstigen når de er mellom 20 og 29 år. Deretter stuper stigen.

SÅ LENGE BUSH

sitter med makta vil geriljagorillaene være politisk aktive. De demonstrerer, trykker opp plakater og T-skjorter, holder foredrag og graver spesielt dypt i den delen av politikken som angår kvinner. Der finner de - ikke overraskende - mye trist. Hjemme i USA handler det om rettigheter og familieplanlegging. Ute handler det om kvinners situasjon i USA-okkuperte land. Guerilla Girls melder at flere afghanske kvinner, etter at amerikanerne har befridd dem fra Taliban, har tatt livet av seg. At «warlords» arresterer kvinner som ikke har med seg en nær, mannlig slektning når de våger seg ut på gata. At de tvinges til krenkende medisinske undersøkelser for å klargjøre hvordan det står til med seksuallivet. At voldtekt og seksuelle overgrep øker.

GERILJAGORILLAENES

mål er å få oss til å stoppe, tenke - og kanskje forandre mening. Metodene er mange, men de tar sterkt avstand fra den humørløse, seriøse, sutrete, klagende og sinte feministstereotypen. Guerilla Girls vil være en slags feminismens Robin Hooder - eller Batman.

De elsker allerede Shabana Rehman og hennes metoder - usett. På nettsidene sine lanserer de nå et «nytt» aksjonsforslag, inspirert av «de millioner av nordmenn som kledde seg og sine barn i røde strikkeluer under 2. verdenskrig som en stille protest mot nazistenes okkupasjon». Guerilla Girls minner om at demokrati er retten til å protestere mot maktas politikk. «Det er på tide å gå til aksjon på en effektiv og enkel måte: Kle deg i rødt hver fredag fra nå og fram til valgdagen. Hvor du enn går, vil alle skjønne at du er kledd i rødt fordi du tror på frihet (...).»

Sånn skal det ifølge Frida Kahlo igjen bli moderne å si «jeg er feminist». God Frihets-Fredag!

LOOK TO NORWAY: Med Bush i sjefsstolen har de 19 år gamle geriljagorillaene mer å gjøre enn noen gang. Nå henter de inspirasjon fra norsk historie. Foto: Scanpix