Valget i USA:

«Rød illusjon» kan skape kaos

I noen delstater har tellingen begynt. I andre får de ikke lov ennå. I atter andre kommer de siste stemmene flere dager etter at valgdagen har kommet og gått.

TRUMP-FRYKT: Eksperter og kommentatorer frykter at USAs president vil utnytte kaoset en mulig «rød illusjon» forårsaker, til å utrope seg selv til valgvinner før resultatene er klare. Foto: Reuters / NTB
TRUMP-FRYKT: Eksperter og kommentatorer frykter at USAs president vil utnytte kaoset en mulig «rød illusjon» forårsaker, til å utrope seg selv til valgvinner før resultatene er klare. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

JOHNSTOWN / OSLO (Dagbladet): Én fundamental endring i hvordan USA går til valg i år, kan forårsake storstilt forvirring og komplett kaos på valgdagen 3. november og de påfølgende dagene.

Marerittscenarioet til eksperter, kommentatorer og analytikere fra hele verden, er at USAs president Donald Trump kommer til å utrope seg selv til vinner til tross for at valget ikke er avgjort.

For i motsetning til foregående presidentvalg, er et rekordantall velgere blitt tvunget ut av valglokalene og til postkassene for å avlegge sine stemmer.

Det kan forårsake det amerikanske medier beskriver som en «red mirage», en rød illusjon eller luftspeiling, for i år er USA så polarisert at til og med hvordan man stemmer, er blitt et politisk stridstema.

FORHÅNDSSTEMTE: USAs president Donald Trump er i West Palm Beach i delstaten Florida for å forhåndsstemme. Video: AP Vis mer

Rekordmange poststemmer

Én av tre amerikanske velgere kommer ikke til å avlegge sin stemme på valgdagen i år, men i stedet stemme på forhånd via post, viser en YouGov-måling fra slutten av august.

Allerede har nesten 70 millioner amerikanere stemt.

Er du Demokrat, er det overveiende sannsynlig at du vil avlegge din stemme via posten. Er du Republikaner, er det overveiende sannsynlig at du vil stemme som vanlig på valgdagen.

Amerikas forente stater er nettopp det - ett land bestående av 50 stater med om lag like mange ulike sett regler for hvordan stemming, og ikke minst stemmetelling, skal foregå.

I noen stater, som den viktige vippestaten Florida, har man allerede fått lov til å begynne å telle poststemmer. I andre stater, som den minst like viktige vippestaten Pennsylvania og i Michigan, må man vente til valgdagen med å telle poststemmene. Det gjelder i alt åtte stater.

Det er også ulike regler for når stemmene må postlegges. I noen delstater må man sende sin stemme i posten noen dager før valget. I andre holder det at den er postlagt på valgdagen.

I praksis betyr dette at verden kan bli vitne til en rød republikansk bølge skylle over USA på selve valgdagen, men at bølgen sakte, men sikkert trekker seg tilbake og etterlater seg et blått demokratisk valgkart.

LANGET UT: USAs tidligere president Barack Obama langet ut mot Donald Trump i hans første valgkamptale. Video: AP Vis mer

Ei uke, to presidenter

Enkelt forklart:

- Trump kan ta ledelsen på valgkvelden. Så tar Biden ham igjen når poststemmene kommer inn. Vi kan ha én president på valgkvelden, og en annen president seinere i uka. Med mindre vi får et valgskred, får vi neppe en endelig avgjørelse på valgnatta, sier Hilmar Mjelde, USA-ekspert og forsker ved Norce forskningssenter, om «den røde illusjonen».

Henrik Heldahl, politisk journalist i Nationen, USA-kjenner og skribent for AmerikanskPolitikk.no deler Mjeldes oppfatning.

- Jeg tror det er mulig at vi får en «rød illusjon». Det vil i så fall gi et skjevt bilde av situasjonen. Men hvilket bilde vi får på valgdagen vil variere fra delstat til delstat, så noen viktige vippestater er nok mer immune for en «red mirage», sier Heldahl.

Det store spørsmålet blir da hvordan Trump reagerer. Reagerer han slik marerittscenarioet tilsier, kan presidenten gjøre en illusjon av en rød bølge om til en virkelig tsunami.

- Jeg har lenge vært bekymret for en red mirage, men en Biden-seier i både North Carolina og Florida vil langt på vei avgjøre valget i hans favør. Og vi vil sannsynligvis få et bedre bilde av situasjonen i de to delstatene enn mange frykter, sier USA-kommentator Heldahl.

Det er her han mener den virkelige faren ligger.

- Hvis en red mirage inntreffer, så kan feilinformasjon fostre konspirasjonsteorier. Det jeg er bekymret for i et slikt scenario, er hva en liten gruppe høyreekstreme konspirasjonsteoretikere da kan finne på å gjøre, sier han.

NAVNTRØBBEL: Da Joe Biden ble intervjuet i CNN snakket han om presidenten, men brukte et helt annet navn. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Slik er reglene

Og det er mange ulikheter i hvordan amerikanske delstater avholder valg, og ikke minst hvordan de tilrettelegger for poststemmer.

Noen delstater har automatisk sendt ut stemmesedler til innbyggerne sine, i andre er man nødt til å be eller søke om dem. I de fleste delstatene holder coronapandemien som grunn til å stemme via post, i Texas holder ikke det.

I Alabama kreves det at man legger ved en kopi av sin ID, og at to vitner, som begge må være eldre enn 18 år, signerer på at du er den du sier du er.

I noen stater kan du legge stemmen i én konvolutt og postlegge den, i andre må man legge stemmeseddelen i en «hemmelighetskonvolutt», som deretter legges i en annen konvolutt. Dette gjelder blant annet i Pennsylvania.

Det skaper igjen frykt blant velgere.

TO VERDENER: Mens Joe Biden er nøye med smittevernregler under sin valgkamp, er situasjonen en helt annen på Donald Trumps folkemøter. Video/foto: NTB/AP Vis mer

Ekteparet uenige

Ekteparet Morris og Damita Manson fra Johnstown Pennsylvania har begge stemt via post ved tidligere valg, men i år kommer de begge til å møte opp på valgdagen.

Begge frykter at det kan bli både valgfusk og kaos med poststemmene i vippestaten.

- Jeg vil forsikre meg om at stemmen min blir talt. Jeg kan være den ene personen som utgjør en forskjell, sier Damita Manson til Dagbladet.

UENIGE: Ekteparet Morris og Damita Manson er uenige om hvem som bør bli USAs neste president. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
UENIGE: Ekteparet Morris og Damita Manson er uenige om hvem som bør bli USAs neste president. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

Hun frykter at velgere i vippestaten ikke får med seg alle reglene, særlig regelen om «hemmelighetskonvolutten».

- Min bekymring er at folk ikke leser instruksjonene. Så noens stemmer kan bli forkastet fordi de ikke følger instruksjonene.

I dette er ekteparet enige, men de er ikke enige om hvem som bør styre USA. Hun kommer til å stemme på Joe Biden, han kommer til å stemme på Donald Trump.

- Jeg vil stemme på Trump fordi jeg ikke har hatt det så bra under noen annen president. Folk forstår ikke Trump. Han er den beste forretningsmannen og administratoren av USAs finanser. Jeg tror ikke fiendene våre tør å prøve seg på han, sier ektemannen Morris Manson.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer