Rød kilevink for Chirac

Venstresidens brakseier i lokalvalgene i Frankrike har lagt et kraftig press på president Jacques Chirac om å ommøblere regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I andre runde av lokalvalget søndag vant venstresiden over den styrende sentrum-høyreregjeringen i nesten alle landets 26 regioner, noe som kan føre til at Jean-Pierre Raffarins dager som statsminister er talte.

Ifølge valgdagsmålingene fikk venstrepartiene rundt 50 prosent av stemmene, mot ca. 37 prosent for regjeringspartiene og rundt 14 prosent for det høyreradikale Nasjonal Front.

Venstresidens seier var ventet, men de overveldende tallene overrasket mange.

Upopulære reformer

En av grunnene til det dårlige resultatet for regjeringspartiene er at mange franskmenn er svært misfornøyde med regjeringens økonomiske reformprogram.

Statsminister Raffarin sa søndag at han vil trekke lærdom av valgnederlaget, men han vil fortsette de upopulære økonomiske reformene.

- Reformene må fortsette fordi de er nødvendige. Men politikken må bli mer effektiv og rettferdig, og det må gjøres noen endringer, sa Raffarin. Han nevnte ingenting om sin egen politiske framtid.

- Straffet av folket

- Det franske folket har straffet hele Jan-Pierre Raffarins regjering kraftig, sa leder for sosialistpartiet, Francois Hollande, søndag.

- Fra nå av kan ikke svaret finnes i en ommøblering av regjeringen, den politiske kursen må vesentlig forandres, la han til.

Et klart flertall av velgerne har sagt at de vil bruke valget til å sende et sterkt signal til regjeringen om at de ikke er fornøyd, melder BBC.

Ommøblering

Det er ventet at president Chirac nå kommer til å stokke om på regjeringen for å styrke den sosiale profilen. De siste månedene har både lærere, helsearbeidere, forskere og brannmenn demonstrert mot kutt som regjeringen mener er nødvendige for å få budsjettet i balanse.

Chirac kommer trolig til å beholde sin utenriks- og forsvarsminister, men det spekuleres i at innenriksminister Nicolas Sarkozy muligens erstatter Raffarin som statsminister. Forholdet mellom Chirac og Sarkozy er imidlertid ikke det beste, blant annet på grunn av Sarkozy sine ambisjoner om å bli president.

Høyreradikale

Sosialistene, kommunistene og de grønne håpet på forhånd at de til sammen ville vinne 17 av de 26 regionene som deltok i søndagens valg. De konservative fryktet at de ville tape i halvparten av de 14 regionene der de til nå har hatt flertall.

Det største usikkerhetsmomentet under søndagens valg var knyttet til hvordan Jean-Marie Le Pen og hans ytterliggående høyreparti ville gjøre det. I første valgomgang falt oppslutningen fra 16 til 14 prosent.

Partiet stilte med kandidater i 17 regioner søndag, og det var på forhånd ventet at dette ville styrke venstresiden i disse regionene.

NTB-Reuters-AFP