Rød klut for USA

Et nytt russisk atomkompromiss ble lagt på bordet i Wien i går. Det kan løse atomstriden med Iran, men er et nytt irritasjonsmoment for USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Russland foreslo i går at en liten del av den iranske uranen likevel skal tillates anriket i Iran. Men det skal ifølge det nye russiske forslaget ikke være nok til at Iran skal være i stand til å lage egne atomvåpen. Det tidligere russiske kompromissforslaget, som også har USAs støtte, innebærer at all den iranske uranen skal anrikes i Russland.

Bryter fronten

USA vil ha en samlet front mot presteregimet i Irak. Igjen bryter Russland ut av rekken med en felles front mot det USA betrakter som sine fiender i den islamske verden. Sist det skjedde var da Hamas ble invitert til Moskva, og Russland igjen brøt fronten ved at Hamas-ledere besøkte den russiske hovedstaden i helga.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov var i natt i Washington for å diskutere det nye russiske atomforslaget med amerikanske myndigheter. USA, EU, Russland og Kina frykter at Iran forsøker å produsere atomvåpen, ved ikke å etterleve de internasjonale forpliktelsene om inspeksjon, og ved at de insisterer på å anrike uran hjemme.

ElBaradei positiv

Sjefen for det internasjonale atomenergibyrået IAEA, Mohamed ElBaradei, valgte i går å se det positive i det nye russiske forslaget. Han sa i går at en avtale om Irans atomprogram kan være bare dager unna, så det var ikke nødvendig å stemme over om IAEA skulle bringe Iran inn for FNs sikkerhetsråd i går. Planen var at IAEA skulle stemme over dette i går.

PROTESTERTE:  Medlemmer av NCRI (Iranian National Resistance Council) demonstrerte under gårsdagens styremøte i Det internasjonale atomenergibyrået IAEA i Wien. Foto: Scanpix
PROTESTERTE: Medlemmer av NCRI (Iranian National Resistance Council) demonstrerte under gårsdagens styremøte i Det internasjonale atomenergibyrået IAEA i Wien. Foto: Scanpix Vis mer