Rød-Larsen: - Frykter regional krise

JERUSALEM (Dagbladet): Terje Rød-Larsen, FNs spesialutsending i Midtøsten, frykter nå at det kan bryte ut krigsliknende tilstander mellom Israel og nabolandene Libanon og Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Situasjonen langs grensa mellom Israel og Libanon er så kritisk at hvis den fortsetter, kan den føre til omfattende krigsliknende tilstander mellom Israel og Libanon, og til og med Syria, sier Rød-Larsen.

Den norske fredsmekleren satt i hektisk møtevirksomhet i hele går. Den pågående konflikten mellom Israel og palestinerne var naturlig nok på agendaen, men situasjonen mellom Libanon og Syria har ført til ytterligere komplikasjoner i området.

- Det har blitt skutt raketter inn i Israel fra Libanon, noe som har pågått i fem dager. Jeg ser veldig alvorlig på situasjonen, og vi har protestert så kraftig som overhodet mulig på grunn av dette, sier Rød-Larsen.

To konflikter

Konflikten mellom Libanon og Israel kan ha et større potensial til å destabilisere situasjonen i området, mener Rød-Larsen.

Israelerne holder Syria ansvarlig for det som skjer, og Israel har ved to anledninger svart med å angripe syriske mål i Libanon.

FNs generalsekretær Kofi Annan har ringt til de libanesiske og syriske lederne etter anmodning fra Israel for å advare dem mot å bli dratt inn i konflikten, melder BBC.

- Siden vi dro den blå linjen mellom Israel og Libanon i oktober 2000, har situasjonen aldri vært så alvorlig som nå, sier Rød-Larsen.

Samordnet

Han frykter nå at det kan bli to opptrappede konflikter:

Mellom Israel og Libanon, og mellom Israel og palestinerne.

Rød-Larsen var i går i møter med Spanias utenriksminister Josep Pique og EUs utenrikssjef Javier Solana. Dette i tillegg til møter med amerikanernes utsending Anthony Zinni. Han er også i konstant dialog med palestinerne og israelerne.

- Vi er samordnet i synspunktene, og vi vil arbeide tett sammen i fortsettelsen. Men det finnes ingen mirakelkur. Alt vi gjør nå er basert på Sikkerhetsrådets resolusjon 14.02 (krav om israelsk tilbaketrekking). Det er også bred enighet om at det ikke vil kunne bli noen våpenhvile før partene kommer fram til en avtale hvor både sikkerhetselementene og de politiske elementene blir tatt med, sier Rød-Larsen.

Nordmenn overfalt

To norske FN-observatører, Frank Aronsen og Kjetil Havaas, ble overfalt og mishandlet av medlemmer av Hizbollah-militsen i Sør-Libanon i går. Også to andre FN-observatører fra Irland og Frankrike ble banket opp.

- En indisk bataljon ville hjelpe de fire observatørene, men ble også hardt behandlet. Situasjonen er veldig alvorlig, sier Rød-Larsen.

FN fordømmer Hizbollah-angrepet på de ubevæpnede observatørene.

Forsvarets overkommando opplyser at de to ble «overfalt og mishandlet» av soldater fra de såkalte «Armed Elements», men at det ikke ble vekslet skudd. Offiserene har pådratt seg lettere skader. FN-arbeiderne ble fraktet til UNIFILs sykehus i Naqoura.

Truer verden

Overfallet skjedde i det omstridte området kalt Shebaa-gårdene, på grensa mellom Israel, Libanon og Syria. Observatørgruppa sorterer under UNTSO (United Nations Truce Supervision Organization), som har i oppdrag å overvåke våpenstillstanden i grenseområdet mellom Israel, Libanon og Syria.

Europeiske ledere frykter at den eskalerende konflikten mellom Israel og palestinerne kan true verdens sikkerhet. Storbritannias utenriksminister Peter Hain sier ifølge BBC at konflikten kan spre seg til hele regionen og dra alle partene med.

  • Siden krigen i 1973 har Syria unngått militær konflikt med Israel. De arabiske landenes militære styrke er kraftig underlegen Israels.