Rød-Larsen får skamros i ny bok

«Han lot seg vanligvis ikke avskrekke av selv de alvorligste tilbakeslag, og han skulle komme til å spille en avgjørende rolle i løsningen av de mange krisene som lå foran oss.» Det er Israels sjefforhandler under Oslo-prosessen, Uri Savir, som skriver dette om Terje Rød-Larsen. Savir øser også mer ære og ros over Mona Juul og avdøde utenriksminister Johan Jørgen Holst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Flere andre nordmenn nevnes i boka «Prosessen: 1100 dager som endret Midtøsten» - om den hemmelige og dramatiske Oslo-prosessen, men disse tre står i en særstilling. Savir henviser til Terje Rød-Larsen 47 ganger i boka.

Savir skriver at Rød-Larsen er «en mann med mange talenter. Men det jeg skulle komme til å sette størst pris på etter som tida gikk, var hans psykologiske evner som han tok i bruk med en nesten helgenaktig, norsk tålmodighet».

Mona

Den israelske diplomaten gir ekteparet Mona Juul og Terje Rød-Larsen æren for å ha skapt og opprettholdt den såkalte «Oslo-ånden», som bidro til å redde forhandlingene fra sammenbrudd.

Savirs beundring for diplomaten Mona Juul er uforbeholden.

«Monas delikate vesen sto i kontrast til hennes intense og ubøyelige målbevissthet,» skriver Savir og understreker hvor forskjellig hennes stil er sammenliknet med ektemannen Terjes. «Norsk tilbakeholdenhet,» skriver han og forteller at hennes nærvær som eneste kvinne blant fjorten menn, gjorde dem mer veloppdragne.

Abu Ala hadde stor godlynt, glede av å erte Terje Rød-Larsen ved gjentatte ganger å erklære at «Larsen er ingenting uten Mona».

Savirs bok er en fortelling om knallharde forhandlinger som overlevde tross mange kriser, men han forteller også om vennskapet som utviklet seg mellom tidligere fiender, spesielt med PLOs sjefforhandler Abu Ala. Terje Rød-Larsen introduserte de to motstanderne med ordene : «Møt din fiende nummer én» da de møttes til det første hemmelige møtet i Oslo.

Holst

Boka til Savir reiser et monument over innsatsen til avdøde utenriksminister Johan Jørgen Holst.
Savir er ikke i tvil om at Holsts intense engasjement og utrettelige arbeid med prosessen bidro til å utløse hjerneslagene som til slutt kostet ham livet.

Johan Jørgen Holst var mekleren som arbeidet med konkrete tekster og kompromisser i hemmelige møter og samtaler med PLO-leder Yassir Arafat i Stockholm og i Tunis.

Savir gir en beveget skildring av besøket han og Abu Ala gjorde ved sykesenga til Holst etter at han ble rammet av slag på flyet fra Madrid til Oslo.

Men først skriver Savir om møtet han hadde med kong Harald, aleine sammen med Abu Ala, som sa: «Deres Majestet, vi er kommet her i dag som én delegasjon for å takke Dem for Norges rolle i fredsforhandlingene og det vidunderlige arbeidet til Terje Larsen og Mona Juul, men spesielt i dag, for den rolle som utenriksminister Holst har spilt.»

«Lov meg at dere vil fortsette det dere begynte på her,» hvisket den slagrammete utenriksministeren, da de to forhandlerne seinere sto på hver sin side av sykesenga og holdt ham i hendene.
«Lov meg at dere aldri vil gi opp.»

Det løftet ga de to til Johan Jørgen Holst som døde den 18. januar i 1994.

ROS: Terje Rød Larsen får skamros fra Israels sjefsforhandler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer