Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rød-Larsen inn fra kulda

Utenriksminister Knut Vollebæk vedtok i god tid før jul å utnevne Terje Rød-Larsen til rådgiver, med rang av ambassadør i passet. Rød-Larsen blir en slags «ambassadør på deltid», med et honorar på 9618 kroner i måneden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utnevnelsen fant sted under en samtale 15. desember. Da hadde både Vollebæk og Rød-Larsen rådført seg med tidligere statsminister Thorbjørn Jagland, som ikke hadde noen innvendinger til at hans tidligere statsråd nå skal tjene Norges nye regjering.

Men utnevnelsen ble først formalisert i et brev fra utenriksråd Bjarne Lindstrøm til Rød-Larsen, som riktignok ble skrevet lille julaften, men ikke sendt før fredag. Rød-Larsen har tittel av rådgiver, men har rang av ambassadør i det diplomatiske passet til bruk i utlandet. Han er ikke utnevnt til «ambassadør i særlig oppdrag», ettersom den slags oppnevnelser skal skje i statsråd.

Kvart stilling

- Dette blir ingen dramatisk ny rolle for meg, sier Rød-Larsen til NTB. Han får i prinsippet sin kone Mona Juul som sjef i Utenriksdepartementet.
- Vi får forskjellige roller, sier han og ser ikke for seg noen ekteskapelige problemer.

Den nye rådgiveren får honorar for omtrent kvart stilling, på linje med andre rådgivere. Oppdraget varer, foreløpig, fram til 31. mars. Han skal verken ha kontor i UD i Oslo eller noe kontor eller bolig i Midtøsten.

Utenriksdepartementet nektet mandag for utnevnelsen av Rød-Larsen overfor Dagbladet, men den ble kjent neste morgen, under utenriksminister Vollebæks rundtur i Midtøsten. Samtidig ble brevet om utnevnelsen ført i journalen.
Vollebæk var på besøk i Midtøsten i november i fjor, og det var da han kom hjem fra dette at han fant det nyttig å få med seg Rød-Larsen på laget. I går sa Vollebæk i Jerusalem at det skjedde fordi både israelerne og palestinerne ønsket det.

Rød-Larsen har vært på flere besøk i Midtøsten de siste månedene, men dette har ikke vært på oppdrag fra Utenriksdepartementet, som ikke har betalt ham honorar eller dekket utgifter for ham, ifølge talsmann Ingvard Havnen. Rød-Larsen har hatt oppdrag i området både for Verdensbanken og for Shimon Peres' Fredssenter. Han har hele tida holdt forbindelsen med tidligere kontakter på israelsk og palestinsk side.

Folksomt

Utenriksminister Vollebæk har med dette fått det folksomt rundt seg av rådgivere for Midtøsten. Foruten Terje Rød-Larsen som en slags kontaktskapende frilans-ambassadør, er Mona Juul, kona til Rød-Larsen, koordinator for arbeidet med Midtøsten og Odd Vibe overtar snart som regionalrådgiver for det samme området.

SMILER IGJEN:</B> Ringreven Terje Rød-Larsen foran Gamlebyen i Jerusalem.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!