Rød-Larsen: Våpenhvilen vakler

Våpenhvilen mellom Israel og palestinerne vil ikke holde og Midtøsten er på vei mot en ny krise, hvis ikke noe skjer, sier FNs spesialutsending Terje Rød-Larsen til BBC.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Begivenhetene de siste dagene viser hvor skjør våpenhvilen er. Hvis dette fortsetter vil ikke våpenhvilen holde og vi står overfor en ny krise, sa Rød-Larsen etter å ha møtt palestinernes president Yasser Arafat.

Palestinerne var rasende over et israelske helikopterangrep mot en bil søndag der et fremtredende medlem av Hamas, Mohammed Besharat, ble drept.

To bilbomber eksploderte i den israelske byen Yehud nær Tel Aviv mandag og en israeler ble skutt og drept på Vestbredden.

Rød-Larsen sa at problemet med våpenhvilen er at den ikke er populær blant palestinerne. Hvis den skal holde må de se konkrete forbedringer i leveforholdene, som er forferdelige for mange, påpeker Terje Rød-Larsen.

Ny episode

Israelske soldater skjøt ned og drepte en palestiner som forsøkte å komme seg inn i en landsby på Vestbredden som soldatene hadde sperret av.

37 år gamle Radwan Eshtaya døde på sykehus av sine sår. Han var den 15. palestiner som er drept siden våpenhvilen ble proklamert 13. juni. Åtte israelere er drept i samme periode.

Den radikale palestinske organisasjonen PFLP tok på seg ansvaret for de to bilbombene som eksploderte i Yehud, en forstad til Tel Aviv. Ifølge PFLP var aksjonen et hevnangrep for mandagens helikopter-»attentat».

Mistro

Representanter fra begge sider uttrykte mistro til hverandres hensikter.

- Israel insisterer på å forpurre ethvert internasjonale forsøk, sa en av Arafats rådgivere, Ahmed Abdel-Rahman, mens Israels forsvarsminister Binyamin Ben-Eliezer la skylden på palestinerne og innrømmet at våpenhvilen ikke er reell.

Israel hevder at Arafat kan holde styr på militante palestinske grupper, men avisen Ha'aretz stiller spørsmål om han faktisk er i stand til å gjøre det.

Arafat-rådgiver Abdel-Rahman mener på sin side at Sharon ikke har noe ønske om en våpenhvile.

- Den siste som ønsker ro og våpenhvile er Sharon. Det han faktisk ønsker er at det hele eskalerer, hevder han.

Dersom våpenhvilen og anbefalingene til Mitchell-kommisjonen ikke fører fram, har ikke amerikanerne eller andre internasjonale aktører noen alternative løsninger for å få en slutt på konflikten, ifølge en amerikansk diplomat.

- Det finnes ingen plan B, sier han.

(NTB)