Rød-Larsens israelske pris

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Den israelske regjeringen har satt i gang en veritabel svertekampanje mot FNs utsending i Midtøsten, Terje Rød-Larsen, og hans kone, ambassadør Mona Juul. Ifølge israelske medier, inspirert av kretsen rundt statsminister Sharon, hefter det noe suspekt ved en pris de to for tre år siden mottok fra det såkalte Peres-senteret. Det skal ha vært en returgave for at Peres fikk Nobels fredspris.
  • Kampanjen mot de to må ses i sammenheng med krigshandlingene de siste ukene og forsøkene fra FNs side på å komme til bunns i hva som er skjedd i den palestinske byen Jenin. Israel vil i virkeligheten ikke at verdenssamfunnet skal granske det som skjedde da store deler av byen ble lagt i grus og mange mennesker, åpenbart også sivile, ble drept. Allerede før den fornyede interessen for pristildelingen var den israelske regjeringen i aktivitet for å diskreditere Rød-Larsen. Det er krigens logikk som ligger til grunn for israelernes sterke utfall mot Rød-Larsen, og da skyr de ingen persons anseelse. Om kretsen rundt statsminister Sharon også kan skade utenriksminister Peres, er ikke det av veien, sett fra deres side.
  • Det er tvilsomt om Rød-Larsen etter dette kan fungere effektivt som FNs mellommann i Midtøsten-konflikten. Når en av partene ikke langer vil ha noe med ham å gjøre, smuldrer hans legitimitet. Prisen ble gitt i ei tid da alle fortsatt trodde på Oslo-prosessen og at fred var mulig. I ettertid ser man nok at det var lite lurt å ta imot en pris fra den ene av partene, og en lærdom av det hele for framtidige fredsmeklere er kanskje at det i alle fall ikke er særlig lurt å ta imot en pris fra israelerne, for de kan åpenbart bruke den mot deg ved neste korsvei. Men slik situasjonen er, hadde den israelske regjeringen sikkert funnet noe annet for å sverte FNs utsending i en situasjon da den åpenbart jager større vilt.
  • Det er også stilt spørsmål ved Rød-Larsens og Juuls befatning med prisen i et norsk perspektiv. Det kan foreligge brudd på tjenestemannsloven, fordi de ikke skal ha opplyst UD om pengene. Dette regner vi med at departementet rydder opp i raskt.