Rød løper for Gro i Kina

Beijing (NTB-Anne Synnevåg): Gro Harlem Brundtlands besøk i Kina som generaldirektør i Verdens Helseorganisasjon (WHO) er allerede blitt en stor suksess. Hun mottas med rød løper og stor oppmerksomhet der hun kommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ANTI-RØYK: Gro Harlem Brundtland talte ved universitetet i Beijing søndag, der hun ba om økte avgifter og reklameforbud mot tobakk for å dempe suget blant storrøykende kinesere.

I helgen møtte hun president Jiang Zemin, som kalte henne en gammel venn av Kina og sa at han ofret sin fritid for å møte Gro i over en time. Like lenge varte møtet som statsminister Zhu Rongji hadde med henne. De drøftet først og fremst hvordan Kina skal klare å finansiere et bedre helsetilbud til sine snart 1,3 milliarder innbyggere.

Men Gro skal også ifølge eget utsagn ha overtalt den kinesiske statsministeren om at det er en god ide å avgiftsbelegge tobakk.

Hun ble mottatt på flyplassen av den kinesiske helseministeren, hadde i dag et møte med miljøvernministeren, og blir kjørt rundt i en ti meter lang svart limousine eskortert av politibiler. Den uvanlige oppmerksomheten rundt besøket er uttrykk for at kineserne legger stor vekt på samarbeidet med WHO, både av helsepolitiske og økonomiske grunner. Kina bidrar med 22,5 millioner kroner til WHO, og får 52 millioner kroner tilbake tilbake i bistand.

Første landbesøk

Men det imponerende møteprogrammet er også et resultat av de kontakter som ble knyttet mellom de to kinesiske lederne og Gro Harlem Brundtland i hennes regjeringstid. Begge besøkte Norge, Jiang som president, Zhu som visestatsminister flere ganger.

Hvorfor valgte Gro Kina som første landbesøk etter at hun overtok som WHO-sjef i juli?

- Hvis helsen til en firedel av menneskeheten kan bli forbedret som følge av samarbeidet mellom WHO og Kina, er det i seg selv et stort bidrag til verdenshelsen, sa Harlem Brundtland.

Hun har kampen mot sigarettrøyking, malaria og helseproblemene i kjølvannet av flomkatastrofen øverst på saklisten i Kina. To nye WHO- prosjekter er sparket i gang etter initiativ fra den nye generaldirektøren. Det ene er kampen mot sigaretten, det andre mot malaria.

- Begge er høyst relevante for Kina, sa Harlem Brundtland. - Det første fordi tobakk dreper. Jeg er lege og har tro på vitenskap og dokumentasjon, sa Gro i sin tale på Beijings universitet.

Nikotinslaver

Hun viste til en forskningsrapport om røyking i Kina som ble lagt fram i forrige uke. Den viser at 73 prosent av kinesiske menn er nikotinslaver, at de færreste stumper røyken og de aller fleste ikke aner hvor helsefarlig det er å røyke.

De kinesiske myndighetene har med andre ord gjennomført sine kampanjer mot røyking uten merkbart resultat. Alt tyder på at budskapet som ligger i at Kinas hyperpopulære toppliga i fotball kalles Marlboro-ligaen, blir bedre forstått.

Fra Beijing skal Gro med følge på befaring til flomrammede områder i Hubei-provinsen, og derfra videre til Shanghai.