Rød løper og protester for Jiang i USA

WASHINGTON: USA rullet ut den røde løperen for Kinas president Jiang Zemin, som startet sitt statsbesøk på Hawaii i dag. Det er første gang på 12 år en kinesisk leder besøker USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Bill Clinton vil gjerne overbevise sine landsmenn om at det ikke nytter å isolere verdens mest folkerike land. Men skepsisen til Kina er stor og Jiang må vente følge av demonstranter de åtte dagene besøket varer. Hans medarbeidere ville helst sett at myndighetene holdt aksjonistene ute av syne.

- Velkommen til demokratiet, var svaret fra Clintons pressetalsmann Mike McCurry.

Trusselbilde

Verten må nemlig vokte seg for å virke alt for medgjørlig i samvær med sjefen for diktaturet som knuste studentprotestene på Den himmelske freds plass med stridsvogner i 1989. Kongressen har til behandling nær 50 lovforslag rettet mot Kina og ser med mistro på tøværet.

Tibet har mange venner i USA og skuespilleren Richard Gere, selv buddhist og hovedrolleinnehaver i en rykende fersk film - «Red Corner» - om hvordan kinesisk politi mishandler en amerikansk forretningsmann, vil stå fremst i protestene mot Kinas okkupasjon.

USAs katolikker skal demonstrere mot undertrykkelse av Kinas kristne, menneskerettighetsgrupper krever løslatelse av demokratiforkjempere som Wei Jingsheng og abortmotstandere aksjonerer mot familiepolitikken. Etter at den kalde krigen sluttet og Japan etterhvert ble oppfattet som mindre økonomisk skremmende, har «trusselen fra Kina» igjen blitt sentral i manges verdensbilde. Fremst i protestene står likevel de mange fremtredende kinesiske opposisjonelle som har søkt tilflukt i USA siden massakren i Beijing for åtte år siden.

Reaktorhandel

Utenrikspolitiske eksperter er stort sett overens om at det beste svar på Kinas politikk er engasjement, handel og påvirkning. Det er ingen grunn til å legge skjul på at de økonomiske argumentene veier tungt.

Derfor gned Clintons medarbeidere seg i hendene da de fredag så døra åpne seg for reaktorsalg til Kinas kjernekraftverk. Dette markedet er verdt 50 milliarder dollar, men USA kan ikke handle med land som skaffer Iran teknologi som kan misbrukes til å lage atomvåpen. Det lover kineserne nå å slutte med, selv om kritiske røster i USA peker på at de tidligere har løpt fra sine løfter.

Kjempehandelen blir trolig velsignet på toppmøtet mellom Clinton og Jiang onsdag. Den kinesiske presidenten tilbringer mandag og tirsdag i Virginia. Torsdag reiser han til Philadelphia, dagen etter står aksjebørsen på Wall Street i New York for tur. Statsbesøket avrundes med en tale på Harvard universitet og en stopp i Los Angeles på hjemtur.