TREKKER SEG: Etter to år som USAs visejustisminister, er det over for Rod Rosenstein. FOTO: NTB Scanpix
TREKKER SEG: Etter to år som USAs visejustisminister, er det over for Rod Rosenstein. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

USAs visejustisminister:

Rod Rosenstein har sagt opp

Mandag kveld norsk tid ble det kjent at USAs visejustisminister, Rod Rosenstein, har levert sin oppsigelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mandag leverte USAs visejustisminister Rod Rosenstein inn sin oppsigelse til president Donald Trump. Rosenstein er blant annet kjent som mannen som ga spesialetterforsker Robert Mueller ansvaret for Russland-etterforskningen.

Oppsigelsen trer i kraft 11. mai.

I brevet skryter Rosenstein av alt man har oppnådd og utrettet under hans tid som visejustisminister, samt at han påpeker at det er få som har den jobben i to år.

Han skriver blant annet at nasjonen er tryggere og at valgene er sikrere.

Det later også til at han avslutter brevet med en liten hilsen til Donald Trump.

«Vi holder håpet oppe, følger reglene og setter alltid Amerika først», avslutter Rosenstein.

- Foreslo opptak

Kort tid etter at Rosenstein ble utnevnt til USAs visejustisminister, skrev han et notat hvor han kritiserte tidligere FBI-sjef James Comey som følge av hans etterforskning av russernes atferd under presidentvalgkampen.

I mai 2017 skal Rosenstein også ha foreslått å gjøre hemmelige opptak av president Trump i Det hvite hus, for å avsløre kaoset i administrasjonen. Ifølge New York Times skal han også ha diskutert muligheten for å rekruttere regjeringsmedlemmer til å bruke det 25. grunnlovstillegget for å fjerne Trump.

Grunnlovstillegget åpner for å fjerne en president som ikke er mentalt skikket til jobben. Også kildene til Washington Post og ABC News bekrefter opplysningene, men det er svært delte meninger om hvorvidt Rosenstein faktisk mente alvor.

TIL ANGREP: Donald Trump la selv ut denne videoen på sin Twitter-profil på dagen der spesialetterforsker Robert Muellers Russland-rapport legges fram. Video: Donald Trump / Twitter. Vis mer Vis mer

Benektet anklager

Rosenstein gikk seinere ut og benektet dette.

- Saken til New York Times er unøyaktig og ukorrekt. Jeg vil ikke kommentere en historie basert på anonyme kilder ytterligere. Kildene har åpenbart et ufordelaktig syn på justisdepartementet og forsøker å fremme sine egne personlige agendaer.

- Men la meg være klar: Basert på mine personlige møter med presidenten er det ikke noe grunnlag for å ty til det 25. grunnlovstillegget, sa Rosenstein til New York Times.

Det var Rosenstein og justisminister William Barr som først leste og evaluerte Mueller-rapporten, som ble presentert for halvannen uke siden.

De avgjorde da at bevisene ikke er tilstrekkelige for å fastslå at presidenten forsøkte å hindre rettens gang under Russland-etterforskningen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer