Rød start på Oslo Børs

Totalindeksen på Oslo Børs peker ned fra starten i dag. Etter flere dager med teknologioppgang peker IT-indeksen mest ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Teknologiaksjen på Oslo Børs følger tilsvarende aksjer i Europa ned fra starten av i dag. I Europa tynges teknologisektoren blant annet av nytt kursfall for finske Nokia.

Elkem er etter en halvtimes handel mest omsatt etter at det før børsåpning ble registrert to større aksjeposter på henholdsvis 148.550 og 321.050 aksjer til kurs 160 kroner.

Begge aksjepostene er kjøpt av meglerhuset Sundal Collier som tidligere har sopt inn aksjer for Elkems største aksjonær - den amerikanske aluminiumsprodusenten Alcoa.

I lys av dette samt at Alcoa i juni i fjor opplyste at selskapet akter å kjøpe seg opp til 38 prosent, er det rimelig å anta at det nok en gang er Alcoa som er på ferde.

Dermed fortsetter eierkampen mellom Orkla og Alcoa.

Teknologfavoritter som InFocus og Eltek starter begge ned torsdag. InFocus er ned 2 prosent til 194 kroner, mens Eltek nummer tre på taperligsten med et kursfall på 5,4 prosent til 236 kroner.

Opticom er merkelig daff fra morgenen av torsdag, og det er tydelig at day traderne er litt usikker på hvor aksjen skal videre. Opticom er riktignok ned kun 0,5 prosent til 920 kroner, og det er omsatt aksjer for 31 millioner kroner.

PGS stiger i forhold til sluttnotering på Oslo Børs torsdag, og legger seg også over sluttkursen fra USA i går. PGS handles til rundt 78,50 kroner, og meglerhuset First Securities hamstrer PGS-aksjer i stor stil.

Etter 35 minutter er det omsatt PGS-aksjer for 74 millioner kroner og kursen er opp 5,4 prosent.

First Securities har tidligere trukket frem PGS som en spekulativ kjøpskandidat. Analytiker Glen Rødland har ved flere anledninger den siste tiden tatt til orde for en oppsplitting av PGS.

Offshore-aksjer steg bra i USA i går, og blant de norske stiger både Northern Offshore og ProSafe.

Sistnevnte har vært under hardt presse etter at selskapet la inn bud på Nortrans Offshore tidligere denne uken. ProSafe-kursen er opp 1,3 prosent til 118,50 kroner.

Nycomed Amersham reagerer positivt på meldingen selskapet kjøper et sprøytesystem til kontrastmidler. Kursen stiger med 1 krone, eller 1,4 prosent, til 74 kroner.

Itera ligger etter 35 minutters handel blant taperen torsdag og kursen er ned 3,9 prosent til 12,50 kroner.

I Sverige har internettkonsulentene i Icon Medialab lagt frem resultat for fjerde kvartal. Icon melder om et driftsresultat på -59,1 millioner svenske kroner før goodwill. Icon-sjefen Ulf Dahlsten har trukket seg som følge av at selskapet ikke har nådd resultatmålene.

TeleComputing melder i morgentimene om en kontrakt på 600.000 dollar, men etter en kraftig kursoppgang så langt i år, og etter gårsdagens nyhet om ny programvare, tar investorene gevinst. Kursen er ned 2,5 prosent til 58,50 kroner.

Kurspresset i StepStone fortsetter. Kjøperne er nesten fraværende og kursen faller med 7 prosent til 13,40 kroner.

På hovedlisten utgjør omsetningen en halv milliard kroner etter 40 minutters handel. Totalindeksen ligger på 1.362,63 poeng som er ned 0,35 prosent fra onsdagens sluttnotering.