Rød valgseier i Sverige

Göran Persson har klart det som verken Jagland eller Stoltenberg fikk til i Norge: Han har vunnet valget med nesten 40 prosent av stemmene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Overalt er jeg møtt av varme og sympati i denne valgkampen. Det er herlig, sa statsminister Persson da han ble hyllet av sine egne på Socialdemokraternas valgvake i Stockholm rett etter klokka 22 søndag.

Valglokalene stengte klokka 20. Men frem til siste stund drev politikerne valgkamp. Dermed ble en svensk tradisjon om ro på valgdagen, brutt.

Statsminister Göran Persson var lite glad for å måtte stå på også i dag.

- Det er på grensen til hva jeg vil akseptere på en valgdag, sa han da han deltok i et tv-program på svensk TV 4.

Bo Lundgren deltok i det samme programmet. Han er leder for Moderaterna og har vært statsminister Göran Perssons argeste konkurrent.

Men krangling blant høyrepartiene reduserte Lundgrens sjanse til å bli statsminister lenge før svenskene gikk til urnene. Partiene klarte ikke å bli enige om hvem som skulle bli statsminister hvis Persson ble skjøvet ut av regjeringskontorene.

Valget ble en ekte thriller. Rett før valglokalene låste dørene, trodde de fleste at færre enn 25.000 stemmer ville skille mellom de borgerlige og sosialistene. Stemmene fra svensker bosatt i utlandet kunne bli utslagsgivende.

Men de første valgdagsmålingene kom allerede noen minutter over klokka åtte. Ifølge TV 4 lå Sosialdemokraterna an til å få 37,1 prosent. Sveriges Television trodde på 37,3 prosent.

VALGRESULTATET

Parti

%

% i 98

Repr.

Vänsterpartiet

8,3

12,0

30

Socialdemokraterna

39,9

36,4

144

Miljöpartiet

4,5

4,5

17

Kristdemokraterna

9,1

11,7

33

Centern

6,2

5,1

22

Folkpartiet

13,3

4,7

48

Moderaterna

15,1

22,9

55

Andre

2,9

Men resultatet ble enda bedre: Etter at alle stemmende i de 5976 valgdistriktene er talt opp, står Socialdemokraterna med 39,9 prosent.

Nesten rødt flertall

Vänsterpartiet (V) fikk 8,3 prosent av stemmene, og venstresida mangler dermed 1,8 prosent på å ha rent flertal i Riksdagen.

Nå må i stedet Persson samarbeide med Miljöpartiet. Under valgkampen har de grønne skapt røre med sitt krav om en plass i regjeringen for fortsatt støtte til S-regjeringen.

Foruten Socialdemokraterna ble det liberale partiet Folkpartiet valgets store vinner. Partiet som ledes av Lars Lejonborg, fikk 13,3 prosent av stemmene, mens partiet ved siste valg bare fikk 4,7 prosent av stemmene.

På valgvaken til Moderaterna ble stemningen mer og mer trykket etter hvert som tallene ble tydelige på tv-skjermene.

Valgets store tapere fikk bare 15,1 prosent av stemmene, noe som er en nedgang på over syv prosent.

Overvant flyskrekken

Fordi valgresultatet har vært så usikkert, gjaldet det å nå ut til flest mulig velgere før valglokalene stengte. For Bo Lundgrens del betydde det at han var nødt til å fly land og strand rundt, til tross for at han lider av alvorlig flyskrekk.

I januar 1977 skulle Lundgren være med på en konferanse, men avlyste i siste liten. Lundgren, som bodde nær flyplassen i Kristianstad, hørte flyet som passerte over huset. Litt senere kom ekstrasendingen på radio: Flyet hadde krasjet i et rekkehusområde. 22 mennesker omkom, skriver Aftonbladet.

Blant de døde var tre nære venner av moderatlederen.

- Jeg hadde bestemt meg for å kjøpe hus den lørdagen, sier Lundgren.

- Var det en mening med det? Jeg har lurt mye på det.

Men under valgkampen har Lundgren vært nødt til å overvinne skrekken for å befinne seg i lufta.

  • Det er fortsatt 50 000 poststemmer som ikke er opptalt.
VINNER:</B> Göran Persson vinker fra konferansebygningen der han fulgte opptellingen. Han var tidlig ganske sikker på seier.
ARBEIDSKAR:</B> Bo Lundgren drev valgkamp til siste slutt, uten at det hjalp stort.
UENIGE:</B> Kristdemokratlederen Alf Svensson, moderatlederen Bo Lundgren, centerlederen Maud Olofsson og folkpartilderen Lars Leijonborg slipper å bli enige om hvem av dem som skal styre landet. Ingen av dem får mulighet.