Rodal til politiavhør

TRONDHEIM (Dagbladet): Vebjørn Rodal skal avhøres av politiet i Husby-saken. I går ble en ny kvinne avhørt som fornærmet i utuktssaken mot Rodals suksesstrener Kjell Arve Husby. Tallet på fornærmede er dermed kommet opp i tre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forrige uke anmeldte en kvinne på 25 år Husby for voldtektsforsøk, samtidig som hun mente seg utsatt for en rekke andre former for seksuell trakassering.

På samme tid forklarte ei 18-årig jente seg om at Husby skal ha befølt henne ved en rekke anledninger gjennom flere år. Hun har varslet at hun vil anmelde forholdet, men det har ennå ikke skjedd rent formelt.
Nå er en tredje kvinnelig utøver avhørt som fornærmet i saken. Hun er 27 år, og satt i lange avhør på Oppdal lensmannskontor både fredag og i går.

- Kunne nektet

Førstebetjent Asbjørn Liberg ved Oppdal lensmannskontor bekrefter overfor Dagbladet at Rodal står på avhørslista denne uka.

- Rodal blir innkalt når vi er ferdig med en del andre vitneavhør. Hans bidrag er en del av hele sakskomplekset, sier Liberg.

Beslutningen om å innkalle Rodal ble tatt allerede før helga, og etter det Liberg vet har Rodal akseptert innkallelsen.

- Han kunne nektet. Ingen er pliktig til å avgi forklaring til politiet, sier Liberg.

Rodal sjøl har etter det Dagbladet forstår ikke skaffet seg rådgivende advokat i saken. Mellomdistanseløperen har de siste dagene oppholdt seg mest på fjellet og i skogen med børsa på ryggen for å distansere seg fra mediaståket rundt sin gamle venn og trener. I går startet han en tre dager lang elgjakt på Østlandet.

Bekreftes

Advokat Edmund Asbøll, som representerer Oppdal Friidrettsklubb og utøverne som har rettet beskyldninger mot Husby, ønsker ikke å kommentere at en tredje fornærmet skal være avhørt i saken.

Advokat Morten Kjensli, som representerer Husby, ønsker heller ikke å kommentere opplysningen.

Men Dagbladet får bekreftet av konstituert lensmann Asbjørn Liberg ved Oppdal lensmannskontor at en tredje fornærmet er avhørt. Lensmannen vil ikke si noe om hva 27-åringen har forklart i de lange avhørene.
- Det jeg kan si, er at kvinnen ikke har begjært Husby påtalt og straffet, men hun har tatt forbehold om at hun kan komme til å gjøre det på et seinere tidspunkt, sier Liberg.

Vitneavhør

- Hvor mange fornærmede er det i saken?

- Så langt er tre personer avhørt som fornærmet, og jeg kjenner ikke til at det er flere. De avhørene vi nå skal foreta, er av vitner og medlemmer i Oppdal Friidrettsklubb, sier lensmannen.

Han understreker at det ikke har noen stor praktisk betydning for politiet om det foreligger en eller flere anmeldelser.
- Når blir Husby avhørt?

- Det ønsker jeg ikke å svare på. Vi vil ha fred og ro rundt avhørssituasjonen, og holder derfor tid og sted for oss selv, sier Asbjørn Liberg.

I AVHØR: Vebjørn Rodal kan tidligst avhøres av politiet i Husby-saken torsdag. Han har etter det Dagbladet forstår ikke skaffet seg rådgivende advokat i saken. I går startet mellomdistanseløperen en tre dager elgjakt på østlandet.