Rodde politiets havarerte gummibåt til land

Ekteparet Bjørn og Aase Margrethe Juvet reddet ungdommer fra vannet og lånte bort båten sin til Delta.

GIR UT BOK: I boka «Med livet som innsats» beskriver ekteparet Bjørn og Aase Margrethe Juvet de dramatiske timene som fulgte da de forsto at en mann skjøt og drepte uskyldige ungdommer på Utøya, like ved campingplassen de ferierte på. Med sin private båt reddet de ungdommer fra land før de lånte bort båten til politiets beredskapstropp, Delta. Foto: Agnethe Brun / Gyldendal Forlag
GIR UT BOK: I boka «Med livet som innsats» beskriver ekteparet Bjørn og Aase Margrethe Juvet de dramatiske timene som fulgte da de forsto at en mann skjøt og drepte uskyldige ungdommer på Utøya, like ved campingplassen de ferierte på. Med sin private båt reddet de ungdommer fra land før de lånte bort båten til politiets beredskapstropp, Delta. Foto: Agnethe Brun / Gyldendal ForlagVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Med livet som innsats» heter boka som Bjørn og Aase Margrethe Juvet har skrevet. Her skildrer ekteparet, som befant seg på ferie på Utøya camping den 22. juli i fjor, dramaet som utspilte seg på Tyrifjorden ettermiddagen for snart ett år siden.

Ikke bare reddet og ivaretok de skadde og livredde ungdommer. Ekteparet lånte også bort sin egen båt til politiets beredskapstropp, Delta, da politibåten fikk motorstopp.

Aase Margrethe sto på land og tok imot og hjalp ungdommene, da Bjørn alene kjørte ut til Storøya for å bistå politiet. Synet av de ni tungt bevæpnede politmennene som sto i den havarerte båten, beskriver han som absurd:

«Det råder et kaos i den lille båten. Dette er ikke en situasjon de har kontroll på. De står med vann til knærne mens bensintanken og bensinslangen flyter rundt sammen med padleårer og annet utstyr. Midt i båten sitter en politimann og vrir på en nøkkel i et desperat forsøk på å få startet motoren», skriver Bjørn.

Rodde med en åre Etter at politimennene hadde lempet utstyret sitt over i hans båt og satt kursen mot Utøya, ble Bjørn sittende fortvilet igjen i den havarerte politibåten, sammen med én politimann. Denne politimannen kommanderte ham til å padle guummibåten mot land - med én åre. Bjørn gjorde som han ble bedt om, men kjente snart at det var en svært tung jobb for en mann.

«To padler fortere enn en. Respekten for autoriteter er med ett borte, og jeg presenterer regnestykket mitt for betjenten som ennå ikke har gitt opp prosjekt båtmotor» skriver Bjørn.

De ankom omsider ei brygge ved Valtersbråtan, og Bjørn tok seg deretter tilbake til Utvika.

Ekteparet er de første frivillige som gir ut bok om 22. juli. Til Ringerikets Blad har de tidligere uttalt at de føler de levde i ei boble en tid etter den grufulle dagen.

- Det er både fordeler og ulemper ved å være to som har opplevd noe slikt. Fordelen er at den ene vet hva den andre har opplevd. Ulempen er at man holder hverandre inni den bobla, sier Aase Margrethe til avisa.

Ekstraordinær situasjon Redaktør i Gyldendal Bjørn Olav Jahr forteller at ekteparet selv tok kontakt med forlaget og uttrykte ønske om å gi ut boka.

- Fra vår side så vi at dette var en sterk historie skrevet av et ektepar. Bjørn beskriver hvordan han sto i frontlinja og Aase Margrethe beskriver hvordan hun sto bak og tok imot de overlevende. Ekteparet har skrevet annenhvert kapittel på en drivende og imponerende måte, sier Jahr til Dagbladet.

Han sier at han raskt forsto at boka, som allerede er i butikken, hadde et stort potensiale.

- Vi mener at det å gi ut en bok om dramaet de gjennomgikk er viktig i seg selv, men vi tenker også at boka er viktig fordi den viser hvordan helt vanlige mennesker reagerer i en ekstraordinær situasjon. Jeg ser på dette som en bok som kan være til inspirasjon for andre. Bjørn har for eksempel sagt til meg at han alltid har lurt på hvordan han ville reagere om han kom først til et ulykkessted. «Nå veit jeg det», sier han. Bjørn og Aase Margrethe er våre New York-brannmenn, sier Jahr.