Røde Brigader gjenoppstår

Den italienske terrororganisasjonen Røde Brigader har påtatt seg ansvaret for tirsdagens drap på Marco Biagi - topprådgiver for den italienske regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Marco Biagi (52) ble skutt ned og drept av to menn utenfor hjemmet sitt i Bologna i Italia. Biagi var professor i økonomi og rådgiver for Italias arbeidsminister Robert Maroni. Den italienske innenriksministeren, Claudio Scajola, sier drapet er et angrep på det italienske samfunnet.

Også pave Johannes Paul II omtalte drapet under en audiens for pilgrimer i Vatikanet. Han brukte betegnelsen «barbarisk».

Innrømmer drapet

Et medlem av Røde Brigader ringte onsdag Bolognas største avis Il Resto del Carlino.

- Vi er Røde Brigader. Vi påtar oss ansvaret for angrepet på professor Biagi. Mer informasjon følger senere, sa innringeren ifølge CNN.

Det ble også funnet graffiti på en husvegg rett ved drapsstedet, med organisasjonens symbol og påskriften «objektet truffet».

Omstridt

Biagi var sentral i arbeidet med å lage nye lover for det italienske arbeidsmarkedet. Lovforslagene har vært kontroversielle. Blant annet har italienske fagforeninger hevdet at de vil gjøre det lettere å si opp ansatte. Regjeringen på sin side mener lovendringer må til for skape flere arbeidsplasser.

Biagi hadde lenge følt seg truet og hadde flere ganger bedt om å få sikkerhetsvakter.

Titusener av italienere deltok i demonstrasjonstog både i Roma og Bolgna i går. Demonstrasjonen var til støtte for fredsarbeidet i Midtøsten og kampen mot terrorisme.

Kidnappinger og drap

Samtidig som Baader-Meinhof-banden herjet Vest-Tyskland, hadde Røde Brigader i Italia også sin «storhetstid» på 70-tallet. Med kidnappinger og drap hadde begge de venstreradikale terrorgrupperingene et noe diffust mål om å omvelte samfunnet. På 80-tallet ble de regnet som nedkjempet.

I 1978 kidnappet Røde Brigader Italias tidligere statsminister Aldo Moro. Kravet var frigivelse av 13 fanger i bytte mot Moro.

50 000 politifolk ble satt inn i jakten på kidnapperne, mens en hel verden fulgte med i dramaet. Regjeringen var dypt splittet, kristelig-demokratene ville ikke forhandle med terroristene.

35 dager etter kidnappingen ble Moro funnet drept i en bil i Roma.

<B>REKONSRUKSJON:</B> Italiensk politi rekonstruerte drapet på den italienske topprådgiveren Marco Biagi utenfor hjemmet hans i Bolgna.