Røde faner og sterk appell

Med røde faner og sinte paroler markerte industriarbeidere at industrien ikke er museumsmoden ennå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Evig pint» sang Kaizers Orchestra og fikk de streikende arbeiderne i rette stemning da rundt 2000 arbeidere markerte sin misnøye utenfor Oljemuseet i Stavanger fredag. «Nei til brutalisering av norsk arbeidsliv», «Senk renta nå» lød parolene mellom røde faner. De møtte LO-leder Gerd-Liv Valla med begeistret applaus.

- Dette viser at arbeiderne ikke er pessimister. Dette viser engasjement. Folk er bevisste på at noe nå må gjøres, sier Valla til NTB. Til sammen deltok over 40.000 norske industriarbeidere i en tre timers politisk streik fredag i protest mot regjeringens industripolitikk.

Handling

LO-lederen påpekte at politisk streik er det sterkeste virkemidlet arbeidere kan ta i bruk. Hun mener protesten er berettiget og viser til at det er over 100.000 arbeidsledige i dag. Tallet kan bli verre, mener hun.

- Vis sinne, vis utålmodighet og krev handling, var derfor oppfordringen fra Valla, til stor applaus fra de frammøtte. Hun viste til at industrien er lokomotivet og hjørnesteinsbedriften i lokalsamfunnene.

- Når industriarbeidsplassene forsvinner, forsvinner også livsgrunnlaget i lokalsamfunnene, påpekte Valla. Hun vil ha mer vannkraft, gasskraftverk og nye leteområder for oljeselskapene.

- Vi krever mer styring, sa Valla med adresse regjeringen. Og LO-lederen er ikke i tvil om at regjeringen må ta skylden for de stadig økende ledighetstallene.

- La dette bli en solnedgangsregjering. La den gå ned og aldri komme opp igjen, oppfordret Valla til stor jubel.

Bekymret

To Aker Kværner-verft i Rogaland har i løpet av kort tid mistet to viktige kontrakter. Statoil ga både en stor kontrakt på Snøhvit og Kristin til det spanske verftet Dragados.

- Det er ikke kjekt at det er Statoil som er årsaken til at Rosenberg og Egersund nå har problemer, sier Stein Bredal i Statoil-ansattes forening. Han mener det er lite framsynt dersom resultatet er at Norge mister viktig kompetanse.

- For oss som har opplevd framsynte politikere som Arne Rettedal (H), er det forstemmende å være vitne til dagens kortsiktige politikk, sier Bredal. Mange av de streikende frykter ringvirkninger at ordretørken i oljeindustrien.

- Jeg tror ikke jeg er platearbeider om fem år nei, sier 21 år gamle Tore Madland. Selv om arbeidsgiveren Fabricom går bra, deltok mange av de ansatte i fredagens markering.

- Vi er jo avhengige av hvordan det går med industrien rundt oss, sier Madland.

Streik

I alt 40.000 LO-medlemmer deltok i markeringene både på land og på sokkelen fredag. Det var arrangementer både i Stavanger, Harstad, Haugesund, Egersund, på Mongstad, i Trondheim og på Stord verft. På plattformene var det markeringer i kantiner og kinoer.

- Vi mener det er regjeringens manglende handlekraft som er årsaken til at norske industriarbeidsplasser legges ned eller flagges ut, mener lederen i Norsk olje- og petrokjemisk fagforbund (NOPEF), Leif Sande.

- Oppmøtet i dag viser at krisen er bred, men også at solidariteten er stor, sier Sande til NTB.

(NTB)

Ansatte på Saipems borerigg Scarabeo 5 deltok i proteststreiken fredag.