Røde-Ken borgermester- svart valgnatt for Blair

LONDON (Dagbladet): En svart valgnatt, og en påfølgende tung morgen, for statsminister Tony Blair. Labours avhopper, Ken Livingstone, er nå den første valgte borgermester for London.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blair & co. prøvde alle midler for å stoppe røde-Ken, men londonerne ville noe annet.

Blair har foreløpig ikke kommentert valget av Livingstone, denne venstre-radikaleren som ble presset ut av Labours nominasjonsprosess. Livingstone stilte derfor opp som uavhengig kandidat. Livingstone ble av Blair sett på som et spøkelse fra det gamle vinglete Labour, en type politiker som ikke passer for det 21.århundre.

Da røde-Ken ble lansert, som en av Labours borgermesterkandidater, brøt det ut småpanikk i Downing street. Labour mobiliserte, og partiet fikk etterhvert hentet fram en noe motvillig kandidat, Frank Dobson.

Livingstone svarte på dette med å bryte ut av partiet og stilte som Londons mann.

Klar seier

I natt vant han valget klart foran Labours Dobson. Livingstone har kapret unge velgere i verdensbyen. Flere kjente tv-kjendiser og musikere stilte seg bak røde-Ken. Blant annet som en protest mot Blair-regimets maktapparat.

Livingstone er en klar vinner med 50 prosent av stemmene etter at første og andrestemmene er lagt sammen, et godt stykke foran den konservative kandidaten Steve Norris. Labours Frank Dobson ser ut til ha fått bare 14 prosent oppslutning.

De offisielle resultatene er forsinket på grunn av dataproblemer som ikke skyldes «elsker deg»-viruset.

Lokalvalgene

Det som nok bekymrer en ellers så sjølsikker Blair mest, er resultatene som tikker inn fra de andre lokavalgene i England. Målingene her viser at Blairs rosa arbeiderparti ligger an til å få 30 prosent av stemmene, sju prosent mindre enn de konservative.

Liberaldemokratetene har også gjort et godt valg ved å innkassere 28 prosent.

Knock out

Blair fikk altså en rett venstre i London og en brukbar rett høyre ellers i landet. Etter at cirka halvparten av resultatene er kommet inn, har Labour tapt 550 plasser av de 3.300 som var på valg. De konservative har vunnet cirka 600.

De konservative har økt med 7 prosentpoeng, mens Labour tapte 13 prosentpoeng.

Politiske kommentatorer i England sa på forhånd at hvis William Hague og Toryene tok et sted mellom 400 til 500 seter, er partiet å regne som er verdig opposisjonsparti før statsministervalget neste år.

Som britiske aviser skriver idag; «Blair fikk både rød og blå nese».

RØD JUBEL: Ken Livingstone blir Londons første valgte borgermester. Livingstone er gammel Labour-politiker som ikke var ønsket av statsminister Blair.