Røde Ken klar favoritt

LONDON (Dagbladet): I dag går londonerne til stemmelokalet for å velge byens første folkevalgte borgermester. Den uavhengige Ken Livingstone leder suverent på meningsmålingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valg av borgermester i London har utviklet seg til å bli en kamp med én i tet og tre kandidater et stykke etter.

Røde Ken har utmerket seg ved å ligge mange hestehoder foran sine konkurrenter i alle meningsmålinger.

Den radikale Ken Livingstone er kandidaten statsminister Tony Blair gjerne hadde sett ligge sist i borgermester-racet. Den tidligere Labour-politikeren stilte som uavhengig kandidat da det ble klart at partiets kandidat var Frank Dobson.

Frank Dobson har statsminister Tony Blairs fulle støtte. Da han fikk partiets stemmer foran Livingstone da Labour skulle fremme sin kadidat, var det i hovedsak de sentrale i partiet som støttet ham. På grunnplanet var flertallet for den radikale Londoner Livingstone. Den siste uka har statsministeren sendt brev til over en million av byens borgere, der han ber dem stemme på Dobson.

Til tross for Blairs fulle støtte har Dobson ikke maktet å få nevneverdig appell hos folket.

Steve Norris er de konservatives kandidat. Han har seilt opp som favoritt nummer to i dette kappløpet. En del har gitt ham sin støtte i mangel av en god Labour-kandidat, og i frykt for at Livingstone ikke skal makte oppgaven. Norris var egentlig en ikke-kandidat på grunn av sin fortid med et utall elskerinner. Da Jeffrey Archer måtte trekke seg på grunn av løgn og bedrag var imidlertid Norris den eneste kandidaten Toryene hadde som var verdt å kjøre fram. Nå viser den gamle rundbrenneren seg fram fra sin beste side, med ung kone og sin lille sønn.

Susan Kramer er heatets eneste kvinne, og representant for liberaldemokratene.

Kramer har aldri vært oppe i teten i kampen om borgermestertittelen. Hun må dessverre se at de aller fleste liberaldemokratene sier de vil gi sin stemme til den uavhengige Livingstone. Til tross for høyere score på målinger om troverdighet og kompetanse enn både Dobson og Norris, må hun tåle å ligge bak på meningsmålingene.

Det endelige resultatet er ventet fredag morgen.