Røde Ken tilbake i Labour

Londons frittalende ordfører Ken Livingstone fikk komme tilbake til Labour etter at han ble utestengt fra partiet for fire år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han blir nå Labours kandidat under ordførervalget i juni.

Livingstone ble kastet ut av partiet da han valgte å stå som kandidat til valget på London-ordfører våren 2000, selv om Labour hadde bestemt seg for en annen kandidat. Han slo den offisielle Labour-kandidaten grundig.

Livingstone, som går under kallenavnet Røde Ken på grunn av sitt politiske ståsted, måtte gjennom et 30 minutter langt kryssforhør av en egen partikomité for å vise at han kan være lojal mot partiet før han igjen kunne kalle seg Labour-politiker. Partiet hadde først valgt en annen kandidat til ordførervalget, men Nicky Gavron gikk med på å trekke seg til fordel for Røde Ken.

Etter utestengningen i 2000 har Røde Ken vært en torn i øyet på Tony Blair. Han har flere ganger kritisert både Labour-regjeringens medlemmer og dens politikk. I fjor ledet han an i demonstrasjoner mot krigen i Irak, og kalte George W. Bush for «den største faren for livet på jorda».

Blair sa før forrige ordførervalg at Livingstone ville bli en katastrofe for hovedstaden.

- De spådommene har vist seg å være feil. En må være voksen nok til å endre mening, sa Blair tirsdag.

Opposisjonen mener Livingstone blir tatt inn i varmen igjen bare fordi Labour fryktet et nytt nederlag under ordførervalget i juni.

10. juni skal det både være ordførervalg i London, valg til EU-parlamentet og lokalvalg. Dersom Labour skulle gjøre det dårlig, eller i verste fall tape, på alle tre fronter, ville det naturlig nok være et sterkt nederlag for Blair før det ventede parlamentsvalget i 2005.

(NTB)