SKYLDIG: Kaing Guek Eav, også kjent som Duch, var sjef for det beryktede fengselet Toul Slengble i natt dømt til 35 års fengsel. Foto: AFP/Scanpix
SKYLDIG: Kaing Guek Eav, også kjent som Duch, var sjef for det beryktede fengselet Toul Slengble i natt dømt til 35 års fengsel. Foto: AFP/ScanpixVis mer

Røde Khmers fengselssjef fikk 35 års fengsel

Mattelærer tok ansvar for 16 000 drap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Røde Khmers fengselssjef Duch er dømt til 35 års fengsel for forbrytelser mot menneskeheten.

Kaing Guek Eav (67), bedre kjent som Duch, ble også funnet skyldig i drap og tortur som sjef for det notoriske Tuol Sleng-fengselet - også kjent som S-21 - i Phnom Penh da Røde Khmer styrte Kambodsja på 1970-tallet.

Erkjente 16 000 drap I retten innrømmet Duch at han hadde ansvar for drapene på 16 000 menn, kvinner og barn i løpet av de fire årene Røde Khmer satt med makten, men sjokkerte domstolen da han også ba om å bli frikjent fordi han ikke hadde vært en av Røde Khmers ledere.

Retten var imidlertid av en annen oppfatning.

- Han jobbet utrettelig med at S-21 skulle være så effektivt som mulig. Det er ingen tvil om at han gjorde dette av lojalitet mot sine overordnede, sa dommeren da han leste opp kjennelsen.

Duch flakket med øynene, men viste ellers ingen følelser da dommen ble lest.

Aktor hadde lagt ned påstand om 40 års fengsel for den 67 åringen. Dommen ga ham 35 år, men sa at han bare må sone 30 år fordi han ble holdt ulovlig fengslet i fem år av de militære. Han får også fradrag for 11 år han har sittet i varetekt.

Killing fields Det er gått tre tiar siden den maiostiske "killing fields"-revolusjonen som gikk inn for å sette landet tilbake til førindustriell tid. I alt regner man med at 1,7 millioner mennesker døde under Pol Pots terrorvelde fra 1975 - 79.

Den tidligere mattelæreren ble med i Pol Pots bevegelse i 1967. Ti år senere fikk han ansvar for regimets fremste drapsmaskin, S-21. Etter den vietnamesiske invasjonen som endelig gjorde slutt på regimet i 1979, gikk Duch under jorden. Han levde under en rekke aliaser nord-vest i landet i to tiår, før han ble oppdaget av en britisk journalist i mai 1999.

Spart de strengeste straffene Flere hundre mennesker hadde møtt frem for å høre dommen mot Duch. Han er den første av i alt fem Røde Khmer-kadrer som er stilt for under retten for forbrytelser begått under Røde Khmers skrekkregime.

 MØTTE FREM: Flere hundre mennesker møtte frem for å se dommen mot Kaing Guek Eav, aka Duch. Foto: Chor Sokunthea/Reuters/Scanpix
MØTTE FREM: Flere hundre mennesker møtte frem for å se dommen mot Kaing Guek Eav, aka Duch. Foto: Chor Sokunthea/Reuters/Scanpix Vis mer

Juridiske eksperter har at dommen mot Kaeng Guek Eav ikke ble lengre fordi retten ønsker å spare de aller strengeste straffereaksjonene til de fire toppkadrene som skal opp senere i år.

De fire Røde Khmer-toppene er:

Nuon Chea (84) kjent som "Bror nr 2" var Røde Khmers sjefsideolog, og nummer to etter Pol Pot - som døde i 1998. Tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten, folkemord, drap, tortur og religiøs forfølgelse. Han nekter straffskyld.
- Jeg er ingen ond mann, jeg er en patriot, har han sagt.
 
Khieu Samphan (79) var statsoverhode. Tiltalen lyder på for forbrytelser mot menneskeheten, drap, tortur og religiøs forfølgelse. Han nekter ansvar, og legger ansvaret for politikken på Pol Pot. I sin selvbiografi fra 2004 hevder han at han kun var et skall for Røde Khmer og ikke hadde noe med politikk å gjøre.
 
Ieng Sary (85) som var utenriksminister i Røde Khmer-regimet er tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten, folkemord, drap, tortur og religiøs forfølgelse. Han bestrider tiltalen, og krever at påtalemyndigheten må bevise skyld. Ieng Sary og kona Ieng Thirith var del av den indre krets som tok avgjørelser i Pol Pots regime. Han er anklaget for å ha sørget for at diplomater og intellektuelle som befant seg i utlandet vendte tilbake til Kambodsja. De aller fleste som vendte tilbake ble henrettet.
 
Ieng Thirith (78) er gift med Ieng Sary, Pol Pots svigerinne og var minister. Hun anklages for å ha deltatt i å planlegge, koordinere og beordre forfølgeøser, og står tiltalt for orbrytelser mot menneskeheten, folkemord, drap, tortur og religiøs forfølgelse. Hun hevder anklagene er 100 prosent falske.

MINNESTUND: Budhistmunker, ofre og pårørende holdt en minnestund i Toul Sleng mens kjennelsen ble lest. Foto: Tang Hin Sothy/AFP/Scanpix
MINNESTUND: Budhistmunker, ofre og pårørende holdt en minnestund i Toul Sleng mens kjennelsen ble lest. Foto: Tang Hin Sothy/AFP/Scanpix Vis mer