Røde Kors: - Pengesaken svekker tilliten til UDI

Røde Kors reagerer på at UDI-ansatt fikk store pengebeløp for å hjelpe indiske Kara (31) til Norge.

GA PENGER TIL UDI-ANSATT: Røde Kors har bistått Kara, som i dag står fram i Dagbladet og forteller sin historie. Foto: ENDRE VELLENE/DAGBLADET
GA PENGER TIL UDI-ANSATT: Røde Kors har bistått Kara, som i dag står fram i Dagbladet og forteller sin historie. Foto: ENDRE VELLENE/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):- Denne saken svekker tilliten til UDI, sier Lotte Lindbjør, prosjektleder for Røde Kors' arbeid med ofre for menneskehandel.

Dagbladet kunne i går avsløre at en 53 år gammel kvinnelig UDI-ansatt fikk store pengebeløp av en indisk familie som ville få datteren til Norge. Dette skjedde mens 53-åringen jobbet med utlendingssaker og au pair-saker i UDI.

- Vi jobber mye med å få våre brukere, blant annet mulige ofre for menneskehandel, til å ha tillit til norske myndigheter. Slike saker bidrar til at den skjøre tilliten blir brutt, sier Lindbjør.

UDI har blitt forelagt kritikken fra Røde Kors, men ønsker ikke å kommentere saken:

«UDI kan som sagt tidligere ikke kommentere personalmessige forhold ved denne saken», skriver Kommunikasjonsdirektør i UDI, Ingeborg Grimsmo, til Dagbladet.

- Overrasket Røde Kors har bistått Kara, som i dag står fram i Dagbladet og forteller sin historie. UDI har bekreftet overfor Dagbladet at 53-åringen på fritida har bistått tre utenlandske kvinner i arbeidet med oppholdssøknaden.

- Vi er overrasket over at det tok så lang tid før UDI gjorde noe i saken, sier Lindbjør. Hun mener UDI bør forklare hvordan dette kunne skje, og hvorfor de ikke har gjort mer i saken.

Det er på det rene at den UDI-ansatte kvinnen fikk store pengebeløp fra familien til Kara, og at 53-åringen fløy til Norge sammen med den unge kvinnen. Den UDI-ansatte skulle hjelpe Kara med opphold og jobb i Norge som sykepleier. Livet i Oslo ble veldig annerledes enn det Kara hadde forestilt seg. I stedet for jobb som sykepleier, endte hun opp med å gjøre husarbeid i boligen til den UDI-ansatte.

Den UDI-ansattes advokat, Anette Barlinn fra advokatfirmaet Staff, avviser påstandene til Kara, og sier at hennes klient er «uenig i den hovedsakelige delen av de beskyldningene hun er utsatt for».

- Kara er typisk for de vi hjelper. Hun fikk ikke den hjelpen hun skulle, og falt mellom alle stoler. Da er det trist at de som skal bistå henne, som UDI, også er de som anklages for å ha utnyttet henne, sier Lotte Lindbjør i Røde Kors.

Brøt UDI-regelverk UDI opplyste i går til Dagbladet at 53-åringen brøt etatens regelverk når hun tok på seg oppdraget med å hjelpe Kara med oppholdssøknaden.

- SVEKKER TILLITEN: - Denne saken svekker tilliten til UDI, sier Lotte Lindbjør, prosjektleder for Røde Kors sitt arbeid med ofre for menneskehandel. Foto: PRIVAT
- SVEKKER TILLITEN: - Denne saken svekker tilliten til UDI, sier Lotte Lindbjør, prosjektleder for Røde Kors sitt arbeid med ofre for menneskehandel. Foto: PRIVAT Vis mer

53-åringen har også i politiavhør bekreftet at hun har brukt sin tilgang til Datasystemet for utlendings- og flyktningsaker (DUF) til å sjekke saker hun ikke skulle ha tilgang til. Hun oppbevarte også en rekke dokumenter hjemme som hun ikke skulle ha tilgang til, blant annet søknadspapirer i flere saker hun ikke jobbet med.

UDI vil verken avkrefte eller bekrefte at saken har fått konsekvenser for den UDI-ansatte, eller om hun har fått endrede arbeidsoppgaver.

- Har ført til suspensjon Kommunikasjonsdirektør i UDI, Ingeborg Grimsmo, skriver at de kontroller ansattes bruk av blant annet saksbehandlingsarkivet.

- Våre kontroller avdekker imidlertid noen brudd hvert år. Disse følges opp personalmessig i henhold til gjeldende regler, skriver Grimsmo i en e-post til Dagbladet.

Kommunikasjonsdirektøren kan ikke tallfeste hvor mange saker de har hvert år hvor de avdekker at ansatte misbruker sin stilling.

- Vi har stor oppmerksomhet på mulig ureglementær bruk av våre datasystemer. Brudd på retningslinjene våre blir fulgt opp personalmessig og vi har eksempler på at noen alvorlige tilfeller har ført til suspensjon, skriver Grimsmo.

Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) legger fram tall på diskriminering i arbeidslivet, fungerende ombud Ingeborg Grimsmo.
Foto: © Arne Ove Bergo / Dagsavisen / Samfoto
Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) legger fram tall på diskriminering i arbeidslivet, fungerende ombud Ingeborg Grimsmo. Foto: © Arne Ove Bergo / Dagsavisen / Samfoto Vis mer