Røde Kors: - USA torturerer barn i Irak

Skal foregå i flere av USA-kontrollerte fengsler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske soldater mishandler irakiske barn i flere fengsler i Irak, opplyser Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) og FNs barnefond UNICEF.

Det er det velrenommerte tyske TV-programmet Report Mainz som mandag kveld avslører at USA holder minst 100 barn i fangenskap i Irak, skriver den svenske avisen Aftonbladet.

- Mellom januar og mai år har vi funnet 107 barn i seks ulike fengsler som kontrolleres av de amerikanskledede styrkene i Irak, sier talsmann for ICRC, Florian Westphal.

- Uten at vi vet om det kan tallet være høyere, sier Westphal videre.

Fornedret 15-åring

Vitneutsagn og andre bevis som TV-programmet har fått tilgang til, viser at irakiske barn blir mishandlet og torturert i fengslene.

En konkret episode hendte i Abu Ghraib-fengselet utenfor Bagdad. Fengselets torturkamre er beryktet fra den styrtede presidenten Saddam Husseins tid og ble overtatt av de amerikanske okkupasjonsstyrkene etter invasjonen i mars i fjor.

Menneskerettsorganisasjoner som Amnesty International hadde lenge advart om mishandling og tortur i Abu Ghraib da verden fikk se bilder av amerikanske soldater som torturerte og fornedret voksne irakiske fanger.

Men mye tyder på at også barn blir mishandlet. Ifølge den amerikanske offiseren Samuel Provance trengte «forhørseksperter» en 15 år gammel jente opp i et hjørne i en celle og rev av henne klærne. Først da hun var halvnaken, grep militærpolitiet inn og stanset videre overgrep.

Banket opp jente

Like før avsløringene om amerikaneres fangetortur i begynnelsen av mai i år, fortalte en journalist fra den arabiske TV-kanalen Al-Jazeera at han, mens han selv satt fengslet i Abu Ghraib, var vitne til at en 12 år gammel jente ble kledd naken og banket opp av soldater.

- De kom inn med en 12 år gammel jente til vår avdeling sent om natten. Broren hennes satt i en av de andre cellene. Hun var naken og ropte på broren mens de slo henne, fortalte al-Baz til ITV.

Den amerikanske hæren sa da at påstandene ble etterforsket. Det er imidlertid uklart om noe er skjedd i saken.

Krever forklaring

Ifølge en UNICEF-rapport fra juni i år er barn fra både Basra i Sør-Irak og den hellige byen Kerbala sør for Bagdad blitt fengslet for å ha deltatt i motstanden mot den nå oppløste okkupasjonsmakten.

Den amerikanskledede styrken i Irak teller imidlertid fremdeles 140.000 soldater.

Etter avhør blir barnefangene sendt videre til en fangeleir i Umm Kasr i Sør-Irak.

At barn betraktes som fanger innebærer mange problemer, heter det i rapporten som ennå ikke er blitt offentliggjort.

- Barna får ikke ha kontakt med familiene sine, de vet ikke hvor lenge de må sitte fengslet og de har ikke fått prøve sakene sine i rettssystemet.

Amnesty International krever at den amerikanske regjeringen kommer med en forklaring på barnefangenes situasjon. (.NTB)

(NTB)